Kapuśniaczki – świąteczne bułeczki
Zaczyn:
- mąka pszenna typ 600
- 1 łyżeczka cukru
- 75 ml mleka
- 20 g drożdży
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej typ 600
- 240 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki masła
- 1 żółtko
- 2 jajka
- sól
Farsz:
- 300 g kapusty kiszonej
- 100 g podgrzybków suszonych
- sól, pieprz
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- kminek
TO CI SIĘ PRZYDA
- wałek
- papier do pieczenia
Kapuśniaczki – świąteczne bułeczki przepis
- Do miski wlej ciepłe mleko, dodaj cukier i rozdrobnione drożdże. Całość mieszaj trzepaczką dosypując stopniowo przesianą mąkę.
- Po uzyskaniu konsystencji gęstej śmietany, przykryj miskę materiałową chustą i pozostaw w ciepłym miejscu przez 15 minut.
- Na patelni rozpuść masło.
- Na maśle zeszklij cebulę, a następnie dorzuć drobno posiekaną kapustę. Przez chwilę podsmażaj całość.
- Namoczone grzyby posiekaj drobno, a następnie razem z wodą dodaj na patelnię doprawiając solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym oraz kminkiem.
- Całość podlej wodą tak aby kapusta była zakryta, i gotuj na średnim ogniu aż płyn odparuje.
- Do zaczynu dosyp przesianą mąkę, 1 łyżeczkę soli, pozostałą cześć ciepłego mleka, 1 całe jajko, 1 żółtko. Całość energicznie wyrób.
- Na sam koniec dopiero wlej rozpuszczone i lekko przestudzone masło.
- Po wyrobieniu i napowietrzeniu masy (najlepiej zagniatać je aż 100 razy) możesz przełożyć je ponownie do miski (uprzednio podsypanej mąką) i przykryć wilgotną ściereczką. Niech rośnie w ciepłym miejscu przez 1 godzinę.
- Następnie weź 1/2 kuli ciasta i wałkuj ją na podsypanym mąką blacie na płat o grubości 1 cm.
- Miseczką o średnicy 10 cm powykrawaj krążki.
- Na środku każdego ułóż 1 łyżkę farszu i pozawijaj jak pączki - zlepiając wszystkie końce do siebie. Możesz również wykorzystać technikę pierogową.
- W piekarniku rozgrzej obie grzałki (górną i dolną) do temperatury 200 stopni C.
- Gotowe kapuśniaczki ułóż zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej pergaminem.
- posmaruj je rozmieszanym jajkiem z dodatkiem 1 łyżeczki wody ( można dla dekoracji posypać po wierzchu kminkiem).
- Piecz przez 20 minut. Wystygnięte podawaj z barszczem.
A co z drozdzami w przepisie?
Sorry – teraz zauwazylam, ze ich obecnosc/ilosc podana jest w „zaczyn”!