Kapuśniaczki – świąteczne bułeczki


5 osób
łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Zaczyn:

  • mąka pszenna typ 600
  • 1 łyżeczka cukru
  • 75 ml mleka
  • 20 g drożdży
  • Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej typ 600
  • 240 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • sól
  • Farsz:

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 100 g podgrzybków suszonych
  • sól, pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • kminek

TO CI SIĘ PRZYDA

  • wałek
  • papier do pieczenia

Świąteczne bułeczki z kapustą kiszoną oraz grzybami, znane również jako kapuśniaczki. Proste w przygotowaniu, chrupkie i aromatyczne polecają się na Wigilijny stół.

Kapuśniaczki – świąteczne bułeczki przepis

  1. Do miski wlej ciepłe mleko, dodaj cukier i rozdrobnione drożdże. Całość mieszaj trzepaczką dosypując stopniowo przesianą mąkę.
  2. Po uzyskaniu konsystencji gęstej śmietany, przykryj miskę materiałową chustą i pozostaw w ciepłym miejscu przez 15 minut.
  3. Na patelni rozpuść masło.
  4. Na maśle zeszklij cebulę, a następnie dorzuć drobno posiekaną kapustę. Przez chwilę podsmażaj całość.
  5. Namoczone grzyby posiekaj drobno, a następnie razem z wodą dodaj na patelnię doprawiając solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym oraz kminkiem.
  6. Całość podlej wodą tak aby kapusta była zakryta, i gotuj na średnim ogniu aż płyn odparuje.
  7. Do zaczynu dosyp przesianą mąkę, 1 łyżeczkę soli, pozostałą cześć ciepłego mleka, 1 całe jajko, 1 żółtko. Całość energicznie wyrób.
  8. Na sam koniec dopiero wlej rozpuszczone i lekko przestudzone masło.
  9. Po wyrobieniu i napowietrzeniu masy (najlepiej zagniatać je aż 100 razy) możesz przełożyć je ponownie do miski (uprzednio podsypanej mąką) i przykryć wilgotną ściereczką. Niech rośnie w ciepłym miejscu przez 1 godzinę.
  10. Następnie weź 1/2 kuli ciasta i wałkuj ją na podsypanym mąką blacie na płat o grubości 1 cm.
  11. Miseczką o średnicy 10 cm powykrawaj krążki.
  12. Na środku każdego ułóż 1 łyżkę farszu i pozawijaj jak pączki - zlepiając wszystkie końce do siebie. Możesz również wykorzystać technikę pierogową.
  13. W piekarniku rozgrzej obie grzałki (górną i dolną) do temperatury 200 stopni C.
  14. Gotowe kapuśniaczki ułóż zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej pergaminem.
  15. posmaruj je rozmieszanym jajkiem z dodatkiem 1 łyżeczki wody ( można dla dekoracji posypać po wierzchu kminkiem).
  16. Piecz przez 20 minut. Wystygnięte podawaj z barszczem.