Przepyszna ryba w galarecie jest nieodzownym elementem każdej Wigilii. Poznajcie nasz wspaniały przepis na domowego pstrąga w galarecie, którego smak idealnie współgra z octem jabłkowym.
Ryba w galarecie – świąteczny przepis przepis
Rybę dokładnie umyj oraz zeskrob łuski i pozostałości śluzu.
Na desce rozłóż czysta ścierkę a na niej rybę. Zrób pionowe nacięcie za przednimi płetwami do kręgosłupa, oraz takie samo przy ogonie. Kolejne nacięcie wykonaj wzdłuż górnego konturu ryby i od tamtej strony elastycznym nożem do filetowania powoli małymi nacięciami wytnij filet (cały czas osuwając się po ościach).
Z fileta odetnij dolną płetwę i pozostałe ości. Identycznie postąp z drugą stroną ryby.
Z głowy ryby pozbądź oczu i skrzeli, a pozostałość umieść w garnku. Wrzuć warzywa na bulion (bez marchwi) a całość zalej 700 ml zimnej wody.
Garnek postaw na średnim gazie i dopraw przyprawami. Gotuj 20 minut.
Marchew posiekaj w drobną kostkę i wrzuć do garnka. Po 5 minutach zmniejsz ogień tak aby bulion delikatnie bulgotał i włóż filety. Całość gotuj przez 10 minut.
Następnie filety wyjmij bardzo ostrożnie i odłóż na bok.
Wywar przecedź przez podwójne albo bardzo gęste sito, i z powrotem wlej do garnka. Zagotuj go i wyłącz palnik.
Z przecedzonych warzyw wybierz marchew i przełóż do naczynia.
Do garnka dodaj żelatynę według zaleceń na opakowaniu. Jeżeli nie chce się rozpuścić, podgrzej lekko wywar, ale nie doprowadź do zagotowania.
Na dnie formy rozłóż groszek, kukurydzę, marchew oraz rybę i całość zalej bulionem.
Odstaw na bok do ostudzenia, a następnie do lodówki na 3 godziny
Gdy galareta zacznie lekko tężeć, możesz dodać listki natki pietruszki dla dekoracji.
A ja polecam wsadzić tam makrelę – tak, tak! u nas się wszyscy przyzwyczaili do wędzonej, ale parowana makrela w galarecie (przepis ściągnięty:) od SEKO) jest naprawdę genialna!
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
A ja polecam wsadzić tam makrelę – tak, tak! u nas się wszyscy przyzwyczaili do wędzonej, ale parowana makrela w galarecie (przepis ściągnięty:) od SEKO) jest naprawdę genialna!