Wuzetka – ciasto W-Z
Biszkopt:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 80 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z cytryny
- 3 łyżki oleju
Masa:
- 800 ml kremówki 36%
- 35 g żelatyny
- 150 ml mleka
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- słoik powideł śliwkowych
Polewa:
- 1 gorzka czekolada
- 1 mleczna czekolada
TO CI SIĘ PRZYDA
- tortownica o średnicy 27 cm
- duża miska
- sito
- trzepaczka do jajek
Wuzetka – ciasto W-Z przepis
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni C – grzałka dolna i górna.
- Oddziel białka od żółtek.
- W misce ubij na sztywną pianę białka z kilkoma kroplami soku z cytryny. Do piany dodaj cukier i ubijaj na niskich obrotach do momentu aż nie będą wyczuwalne kryształki cukru.
- Dodaj do całości żółtka i wymieszaj. Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz kakao i wymieszaj łyżką
- Na sam koniec wlej olej, chwilę mieszaj i wylej do formy do pieczenia wyłożonej pergaminem.
- Ciasto włóż do pieca na 25 minut. Po 10 minutach zwiększ temperaturę do 180 stopni C.
- Aby sprawdzić czy ciasto jest gotowe wbij wykałaczkę i wyciągnij. Jeśli będzie „czysta” to znak że ciasto jest gotowe. Odstaw aby wystygło.
- Śmietanę ubij prawie na sztywno z cukrem pudrem i olejkiem waniliowym.
- W rondlu zagotowuj mleko, zmniejsz moc palnika na minimalny i dodaj żelatynę. Gotuj mieszając aż żelatyna się rozpuści
- Następnie wlej gorący płyn do ciągle miksowanej śmietany.
- W osobnej miseczce wymieszaj ½ łyżki wody, 1 łyżkę cukru i sok z ½ cytryny.
- Biszkopt przetnij wzdłuż na pół i oba kawałki posmaruj miksturą z wody i cytryny.
- Na pierwszy biszkopt wyłóż powidła śliwkowe.
- Następnie całą śmietanę i przykryj ją drugim ciastem.
- W garnku zagotuj wodę a na nim postaw miskę tak aby nie dotykała tafli wody (kąpiel wodna). W misce rozpuść czekolady połamane na kawałki.
- Gotowe ciasto z wierzchu polej masą czekoladową.
Witam!jeszcze nie robiłam nigdy W-Z ki.Muszę kiedyś zrobić.Pozdrawiam