Karp wigilijny


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 8 dzwonek z karpia
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • ziołowy
  • sok z cytryny
  • Sos:

  • 400 ml jasnego piwa pszenicznego
  • 1 kora cynamonu
  • 2 anyże gwiazdkowe
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 pomarańczy
  • 4 ziarna kardamonu
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 5 goździków
  • 1/3 kostki masła
  • sól i pieprz

Święta tuż, tuż, zatem czas pomyśleć o niebanalnym przepisie na karpia wigilijnego. Delikatne dzwonka z karpia podane na piwno-korzennym sosie. Palce lizać.

Karp wigilijny przepis

  1. Karpia pokrój w dzwonka o grubości 2-3 cm.
  2. Następnie przypraw rybę solą, pieprzem ziołowym i sokiem z cytryny, a następnie odstaw na minimum 30 minut.
  3. Imbir obierz ze skórki i zrób wiele wąskich nacięć, aby wyglądał jak grzebień.
  4. Do garnka wsyp 3 łyżki cukru i rozpuść go na niewielkim ogniu, aż powstanie karmel. Nie używaj do mieszania żadnych przyrządów, zamiast tego wykonuj energiczne, okrężne ruchy garnkiem.
  5. Następnie zalej powstały złocisty karmel pszenicznym piwem. Od razu dodaj także anyże gwiazdkowe, goździki, jedną korę cynamonu, ponacinany kawałek imbiru, kardamon, sól oraz pieprz.
  6. Sos gotuj do momentu, aż zredukuje się o połowę.
  7. Po tym czasie dodaj sok z połowy pomarańczy i ewentualnie odrobinę cukru, jeśli sos będzie zbyt gorzkawy.
  8. Po zagotowaniu, zdejmujemy go z palnika.
  9. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  10. Rozgrzej większą ilość oleju na patelni.
  11. Karpie panieruj w bułce tartej zmieszanej w proporcjach 1:1 z mąką pszenną, a następnie smaż na rozgrzanym oleju.
  12. Gdy dzwonka będą z każdej strony złote przełóż je do pieca na 15 minut.
  13. Tuż przed samym wydaniem sos ponownie zagotuj i od razu zdejmujemy z palnika.
  14. Czas zacząć wkręcać masło - 70 g zimnego masła pokrój w niewielkie kostki i wrzucaj powoli do sosu. Kręć całym garnkiem, aż masło się rozpuści i zagęści sos. Ta czynność nie tylko zagęści sos ale również nada aksamitnej konsystencji.
  15. Ciepłe dzwonka podawaj z przyrządzonym sosem.