Grzaniec
- 500 ml czerwonego wina półwytrawnego
- 1 kora cynamonu
- 5 cm kawałek imbiru
- 10 goździków
- 2 anyże gwiazdkowe
- 5 ziaren kardamonu
- 5 ziaren pieprzu
- 2 pomarańcze
- 1 łyżka miodu
TO CI SIĘ PRZYDA
- sito
Porada szefa kuchni
Pomarańcze przed obraniem najlepiej umyć szarym mydłem a następnie obficie spłukać. W ten sposób po za zabrudzeniem pozbędziesz wosków którymi są nacierane owoce.
Grzaniec przepis
- Do rondla wlej wino, dodaj sok z dwóch pomarańczy oraz obraną przy pomocy obieraczki skórkę z jednej pomarańczy.
- Następnie obierz imbir i gęsto ponacinaj.
- Kolejno wrzuć dodatki: goździki, kora cynamonu, anyże gwiazdkowe, kardamon, 5 ziaren pieprzu oraz 1 łyżka miodu.
- Tak przygotowaną miksturę postaw na małym ogniu i pod przykryciem doprowadź do uzyskania 80 stopni C. Nie można tego zagotować!
- Zaparzaj na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie wyłącz palnik i daj czas, aby chłonął aromaty przez kolejne 20 minut.
- Następnie przecedź nasze płynne cudo i podgrzej ponownie do 80 stopni C.
- Rozlej do glinianych kubeczków i pij relaksując się z bliskimi.
- Najlepiej smakuje przy rozpalonym kominku.