Wiele osób ma dylemat jak połączyć wykwintność dania z prostotą. Jeśli i wy macie takie rozterki natury kulinarnej, polecam wam przepis na schabowe roladki nadziewane pieczarkami. Danie łatwe, a jakże pyszne i wykwintne.
Schabowe roladki z pieczarkami przepis
Rozbij plastry schabu tłuczkiem do mięs pod przykryciem z folii spożywczej na grubość ok. 0,5 cm.
Następnie dopraw je z obu stron solą i pieprzem, oraz z jednej strony wysmaruj odrobiną musztardą z chrzanem.
Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
Pieczarki dokładnie umyj i osusz, a następnie pokrój je w drobną kostkę.
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
W rondelku rozgrzej 2 łyżki masła i wrzuć pieczarki. Smaż je, aż woda wyparuje.
Następnie dodaj cebulę i dorzuć 1 łyżkę masła. Gdy się cebula zeszkli zdejmij garnek z palnika i dopraw.
Gdy całość lekko przestygnie dodaj starty żółty ser oraz posiekaną pietruszkę.
Gotowym farszem nadziej schaby, po czym zwiń w kształt roladki i zwiń sznurkiem lub wykałaczką.
Następnie smażymy roladki na oleju i maśle, a gdy się przyrumienią z każdej strony podlej je czerwonym winem i duś 1,5 godziny na małej mocy palnika.
Gdy mięso będzie już miękkie, do sosu dodaj parę łyżek kwaśnej śmietany.
ciekawe i proste danie, bez szaleństw, coś dla moich ,,prostych” umiejętności, dzięki za przepis
js28
2011/05/24 19:21
Pysznie wygląda! I z musztardą ! Już uwielbiam!
W
2011/05/28 11:29
Jutro zrobię. Wyglądają bardzo apetycznie i już wyobrażam sobie ich smak ;-}
mopswkuchni
2011/05/31 09:24
Piękne, uwielbiam roladki, a z pieczarkami to już w ogóle ubóstwiam. Zrobię na bank, bo mój mąż to pieczarkożerca totalny ;)
Kapitan Cook
2011/05/31 09:30
Polecam boczniaki, ostatnio zrobiłem sos boczniakowy i mogę powiedzieć, że pieczarki się umywają. Polecam serdecznie
kaska
2013/10/25 15:37
dlaczego te roladki maja brazowy kolor skoro dusza sie w czerwonym winie?
Kapitan Cook
2013/10/25 15:59
gdyż wina dałem na początku troszkę za mało (resztka w butelce) i posiłkowałem się potem bulionem i wodą, które rozcieńczyły kolor.
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
ciekawe i proste danie, bez szaleństw, coś dla moich ,,prostych” umiejętności, dzięki za przepis
Pysznie wygląda! I z musztardą ! Już uwielbiam!
Jutro zrobię. Wyglądają bardzo apetycznie i już wyobrażam sobie ich smak ;-}
Piękne, uwielbiam roladki, a z pieczarkami to już w ogóle ubóstwiam. Zrobię na bank, bo mój mąż to pieczarkożerca totalny ;)
Polecam boczniaki, ostatnio zrobiłem sos boczniakowy i mogę powiedzieć, że pieczarki się umywają. Polecam serdecznie
dlaczego te roladki maja brazowy kolor skoro dusza sie w czerwonym winie?
gdyż wina dałem na początku troszkę za mało (resztka w butelce) i posiłkowałem się potem bulionem i wodą, które rozcieńczyły kolor.