Seromakowiec
Kruchy spód:
- 125 g masła
- 230 g mąki pszennej typ 450
- 2 żółtka
- 80 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
- 900 g gotowej masy makowej
- 3 jabłka szara reneta
- 4 białka
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka olejku migdałowego
Masa serowa:
- 1 kg sera sernikowego
- 2 żółtka
- 5 jajek (osobno żółtka i białka)
- 200 g cukru
- 125 g masła
TO CI SIĘ PRZYDA
- stolnica
- tortownica
- mikser
Porada szefa kuchni
Jeśli chcesz uzyskać jasny wierzch, to po 20 minutach pieczenia przykryj sernik folią aluminiową. Wtedy temperatura z grzałki nie będzie oddziaływała bezpośrednio na niego więc pozostanie jasny i miękki.
Seromakowiec przepis
- Na stolnicę wysyp przesianą mąkę i pokrojone w drobne kostki zimne masło. Dwoma nożami siekamy te dwa składniki, aż powstaną grudki wielkości ziarenek ryżu.
- Następnie dodaj pozostałe składniki ciasta zacznij zarabiać nadgarstkami, aby wprowadzić jak najmniej ciepła. Gdy powstanie jednolita masa, zawiń ją w folię i włóż
- do lodówki na 30 minut.
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Jabłka zetrzyj na grubych oczkach (można je lekko skropić sokiem z cytryny aby nie poczerniały).
- W dużej misce połącz ze sobą gotową masę makową, olejek migdałowy, kasze mannę, odciśnięte jabłka oraz pianę z białek. Gotową masę makową wkładamy do lodówki.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C.
- Ciasto rozłóż na pergaminie i wałkuj podsypanym mąką wałkiem na grubość ok. 0,5 cm.
- Następnie nakryj ciasto spodem od tortownicy i obróć całość o 180 stopni.
- Odetnij ranty ciasta przy użyciu bocznego ringu formy, a następnie przypnij go do podstawy.
- Spód ciasta nakłuj widelcem i całość włóż do piekarnika na 10 minut.
- Masło w temperaturze pokojowej podziel na małe kawałki
- 7 żółtek ubij z cukrem na kogel-mogel. Następnie dodaj masło i ubijaj dalej aż uzyskasz gładką masę.
- Zmniejsz temperaturę w piecu do 180 stopni C.
- Dodaj ser sernikowy i miksuj przez 3 minuty.
- Z białek ubij sztywną pianę, a następnie połącz ją z masą serową.
- Na lekko przestudzony spód wylej masę makową, następnie masę serową i włóż do pieca na 80 minut