Sos do karpia
- 200 ml jasnego piwa pszenicznego
- 200 ml bulionu
- 1 kora cynamonu
- 2 anyże gwiazdkowe
- 3 łyżki cukru
- 1/2 pomarańczy
- 4 ziarna kardamonu
- 5 cm kawałek imbiru
- 5 goździków
- 1/3 kostki masła
- sól i pieprz
Porada szefa kuchni
Jeśli obawiasz się że cukier podczas karmelizacji za bardzo się przypali, możesz gotować go z wodą aż do jej odparowania. Proporcje: na 100 g cukru 50 ml wody. Taki sposób wymaga więcej czasu, jednak ułatwi Ci kontrolę nad całym procesem.
Sos do karpia przepis
- Na rozgrzana patelnię wsyp cukier i zrób karmel. Robiąc karmel cały czas pilnuj go aby się nie przypalił. Nie używaj żadnych przyrządów do mieszania, jedynie wykonuj okrężne ruchy patelnią.
- Wyciśnij sok z połowy pomarańczy.
- Imbir pokrój w drobne plastry.
- Następnie wlej jasne pszeniczne piwo i pozwól, aby alkohol wyparował.
- Wlej bulion i sok z pomarańczy.
- Dorzuć pozostałe przyprawy.
- Całość gotuj aż sos zredukuje się do ilości całej szklanki.
- Wykonując energiczne, okrężne ruchy patelnią dodaj masło i kręć aż całe się rozpuści.