Schab ze śliwką


8 osób
łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 opakowanie wędzonych śliwek
  • przyprawa do piernika
  • sól
  • goździki
  • olej
  • Sos:

  • 200 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka miodu
  • 1 kora cynamonu
  • 5 goździków
  • 5 wędzonych śliwek
  • 3 ziarna kardamonu
  • 2 anyże gwiazdkowe
  • 2 łyżki dżemu porzeczkowego
  • 5 pierniczków

TO CI SIĘ PRZYDA

  • folia aluminiowa

Porada szefa kuchni

Aby mięso w środku było delikatniejsze, przed pieczeniem z każdej strony krótko obsmaż na mocno rozgrzanej patelni bez tłuszczu. w ten sposób pory mięsa zamkną się i cały sok zostanie wewnątrz nadając soczystości.

Klasyczny schab ze śliwką - bo kto powiedział że klasyk nie jest dobrym pomysłem na niedzielny obiad? Kilka chwil przygotowania, następnie chwila w piecu i już gotowy! Soczysty schab, który zachwyci swoją kruchością.

Schab ze śliwką przepis

  1. Schab dokładnie umyj, oczyść z błonek i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie nożem do filetowania ryb zrób dziurę na wylot przez cały kawałek mięsa wzdłuż włókien.
  2. Łyżką drewnianą rozepchaj dziurę w mięsie.
  3. Do środka schabu włóż tyle śliwek ile dasz radę.
  4. Dopraw mięso dokładnie z każdej strony solą i przyprawą do piernika.
  5. W grzbiet schabu powbijaj goździki.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 140 stopni C.
  7. Przygotuj na tyle duży kawałek folii aluminiowej, aby zawinąć mięso. Następnie posmaruj folie olejem
  8. Całość zawiń jeszcze w 2 warstwy folii nie używając już oleju. Końce folii zawiń mocna jak „cukierek”
  9. Gotowe mięso włóż w naczyniu żaroodpornym do pieca. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 140 stopni C i piecz przez 1 godzinę i 15 minut.
  10. Śliwki i pokrój w drobna kostkę.
  11. Pierniczki drobno posiekaj.
  12. Do rondla wlej wino i postaw na palniku. Gotuj aż alkohol wyparuje.
  13. Do rondla dodaj cynamon, miód, kardamon, anyż, śliwki, dżem porzeczkowy i pierniczki.
  14. Całość gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Jeśli będzie za gęsty, dolej trochę zimnej wody.
  15. Sos po ugotowaniu przecedź przez sito, dolej trochę wody i wedle uznanie delikatnie posłodź. Po zagotowaniu zdejmij z palnika i odstaw na bok.
  16. Upieczony schab wyjmij i odstaw aby wystygł.
  17. Po 15 minutach zdejmij folię i pokrój mięso na porcje 1- 1,5 cm.
  18. Podawaj z przyrządzonym sosem.