Schab ze śliwką
- 1 kg schabu bez kości
- 1 opakowanie wędzonych śliwek
- przyprawa do piernika
- sól
- goździki
- olej
Sos:
- 200 ml czerwonego wina
- 1 łyżka miodu
- 1 kora cynamonu
- 5 goździków
- 5 wędzonych śliwek
- 3 ziarna kardamonu
- 2 anyże gwiazdkowe
- 2 łyżki dżemu porzeczkowego
- 5 pierniczków
TO CI SIĘ PRZYDA
- folia aluminiowa
Porada szefa kuchni
Aby mięso w środku było delikatniejsze, przed pieczeniem z każdej strony krótko obsmaż na mocno rozgrzanej patelni bez tłuszczu. w ten sposób pory mięsa zamkną się i cały sok zostanie wewnątrz nadając soczystości.
Schab ze śliwką przepis
- Schab dokładnie umyj, oczyść z błonek i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie nożem do filetowania ryb zrób dziurę na wylot przez cały kawałek mięsa wzdłuż włókien.
- Łyżką drewnianą rozepchaj dziurę w mięsie.
- Do środka schabu włóż tyle śliwek ile dasz radę.
- Dopraw mięso dokładnie z każdej strony solą i przyprawą do piernika.
- W grzbiet schabu powbijaj goździki.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 140 stopni C.
- Przygotuj na tyle duży kawałek folii aluminiowej, aby zawinąć mięso. Następnie posmaruj folie olejem
- Całość zawiń jeszcze w 2 warstwy folii nie używając już oleju. Końce folii zawiń mocna jak „cukierek”
- Gotowe mięso włóż w naczyniu żaroodpornym do pieca. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 140 stopni C i piecz przez 1 godzinę i 15 minut.
- Śliwki i pokrój w drobna kostkę.
- Pierniczki drobno posiekaj.
- Do rondla wlej wino i postaw na palniku. Gotuj aż alkohol wyparuje.
- Do rondla dodaj cynamon, miód, kardamon, anyż, śliwki, dżem porzeczkowy i pierniczki.
- Całość gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Jeśli będzie za gęsty, dolej trochę zimnej wody.
- Sos po ugotowaniu przecedź przez sito, dolej trochę wody i wedle uznanie delikatnie posłodź. Po zagotowaniu zdejmij z palnika i odstaw na bok.
- Upieczony schab wyjmij i odstaw aby wystygł.
- Po 15 minutach zdejmij folię i pokrój mięso na porcje 1- 1,5 cm.
- Podawaj z przyrządzonym sosem.
uwielbiam schab ze śliwką! na rodzinnych obiadach to obowiązek! :-))