Frytki


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 l oleju rzepakowego
  • cukier
  • sól
  • ketchup
  • majonez

TO CI SIĘ PRZYDA

  • frytkownica
  • ręcznik papierowy

Frytki są jednym z najbardziej popularnych dodatków do mięs i ryb. Prawdziwe belgijskie domowe frytki zaspokoją nawet najbardziej wybrednych miłośników tego złocistego przysmaku. Poznaj sekret najlepszych na świecie frytek przyrządzanych zgodnie z recepturą belgijską. Zapraszam do eksperymentowania.

Frytki przepis

  1. Wlej olej do frytkownicy i podgrzej do 140 st. C.
  2. Wlej do miski wodę, wsyp trochę cukru i dokładnie wymieszaj.
  3. Obierz ziemniaki i potnij w słupki. Wrzucaj je od razu do miski, aby nie poczerniały.
  4. Zagotuj wodę w garnku i posłodź łyżką cukru. Wrzuć do niej partiami ziemniaki na ok. 20 sekund.
  5. Ostudź i osusz frytki papierowym ręcznikiem, a następnie wrzuć je partiami do nagrzanej frytkownicy. Smaż ok. 5 minut każdą partię.
  6. Wyciągnij frytki i wystudź je. Zwiększ temperaturę oleju do 180 st. C.
  7. Ponownie wrzucaj partiami frytki do frytkownicy i smaż je, aż będą złote i chrupkie.
  8. Podawaj posolone z ketchupem, majonezem lub mieszanką ketchupu i majonezu.