Frytki są jednym z najbardziej popularnych dodatków do mięs i ryb. Prawdziwe belgijskie domowe frytki zaspokoją nawet najbardziej wybrednych miłośników tego złocistego przysmaku. Poznaj sekret najlepszych na świecie frytek przyrządzanych zgodnie z recepturą belgijską. Zapraszam do eksperymentowania.
Frytki przepis
Wlej olej do frytkownicy i podgrzej do 140 st. C.
Wlej do miski wodę, wsyp trochę cukru i dokładnie wymieszaj.
Obierz ziemniaki i potnij w słupki. Wrzucaj je od razu do miski, aby nie poczerniały.
Zagotuj wodę w garnku i posłodź łyżką cukru. Wrzuć do niej partiami ziemniaki na ok. 20 sekund.
Ostudź i osusz frytki papierowym ręcznikiem, a następnie wrzuć je partiami do nagrzanej frytkownicy. Smaż ok. 5 minut każdą partię.
Wyciągnij frytki i wystudź je. Zwiększ temperaturę oleju do 180 st. C.
Ponownie wrzucaj partiami frytki do frytkownicy i smaż je, aż będą złote i chrupkie.
Podawaj posolone z ketchupem, majonezem lub mieszanką ketchupu i majonezu.
mniam, frytki domowej roboty, pychota :)
Wszystkiego co najlepsze w nowym roku i zapraszam do siebie :)
Kowwal
2014/01/19 15:42
Fryteczki pierwsza klasa. Po przeczytaniu posta musiałem zrobić fryty od razu i powiem, że wyszły supee nawet ze zwykłych ziemniaków z dyskontu, które akurat miałem pod ręką.
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
mniam, frytki domowej roboty, pychota :)
Wszystkiego co najlepsze w nowym roku i zapraszam do siebie :)
Fryteczki pierwsza klasa. Po przeczytaniu posta musiałem zrobić fryty od razu i powiem, że wyszły supee nawet ze zwykłych ziemniaków z dyskontu, które akurat miałem pod ręką.