Ryba w cieście


8 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 kg filetów z dorsza
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • mąka pszenna
  • 250 ml zimnej wody
  • zioła prowansalskie
  • chili w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • starta słodka papryka
  • starta ostra papryka
  • 1 l oleju

TO CI SIĘ PRZYDA

  • ręcznik papierowy

Ryba w cieście, to klasyczna angielska potrawa. Przekonaj się jak minimum wysiłku przełożyć na maksimum satysfakcji. Przepyszny marynowany dorsz w cieście możesz podawać z domowymi frytkami i sosem majonezowo - ketchupowym. To idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Zobacz jak przyrządzić prawdziwą angielską rybę w cieście.

Ryba w cieście przepis

  1. Filet pokrój na niewielkie kawałki i osusz dokładnie papierowym ręcznikiem.
  2. Posyp rybę solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i odstaw pod przykryciem na 30 minut.
  3. Do miseczki wlej wodę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, słodką paprykę, chili oraz zioła prowansalskie.
  4. Wsyp tyle mąki pszennej, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.
  5. Wsyp mąkę do oddzielnej miseczki.
  6. Rozgrzej olej na patelni.
  7. Obtocz rybę w mące, potem w panierce, a następnie smaż na patelni, aż uzyska złoty kolor.