Cannelloni
- 200 g makaronu Cannelloni
- 100 g parmezanu
Sos boloński:
- 500 g mielonej wołowiny
- 100 g boczku
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 2 łodygi selera naciowego
- 120 ml mleka
- 1 puszka pomidorów
- 240 ml bulionu wołowego
- sól i pieprz
- tymianek
- oregano
- bazylia
Sos beszamel:
- 350 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- sól i biały pieprz
- gałka muszkatołowa
TO CI SIĘ PRZYDA
- rękaw do wyciskania
- naczynie żaroodporne
Cannelloni przepis
- Cebulę i boczek posiekaj w drobną kostkę.
- Seler pokrój w krótkie segmenty.
- Czosnek drobno posiekaj.
- Na suchą i zimną patelnię wrzuć boczek a następnie ustaw ją na palniku z włączoną średnią mocą.
- Gdy powstaną skwarki dodajemy cebulę i zeszklij ją. Gdy się przyrumieni zdejmij ją wraz z boczkiem, pozostawiając wytopiony tłuszcz.
- Na wytopionym tłuszczu podsmaż mięso wołowe. Gdy się przyrumieni dodaj boczek z cebulą oraz seler naciowy.
- Po 2 minutach smażenia dodaj czosnek i smaż 30 sekund.
- Następnie dodaj mleko, bulion wołowy oraz pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, oregano i bazylią.
- Przykryj garnek i duś 3 godziny.
- Do osobnego rondelka wrzuć masło. Gdy się rozpuści dodajemy mąkę pszenną i stwórz jasną zasmażkę.
- Po 1 minucie dolej zimne mleko, wymieszaj trzepaczką i gotuj, aż zgęstnieje do konsystencji kwaśnej śmietany.
- Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą.
- Gotowy farsz mięsny włóż do rękawa i wytnij otwór szerokości średnicy rurki Cannelloni.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
- Przytrzymując kciukiem jeden otwór surowej rurki, wyciśnij farsz do środka.
- Gotowe Cannelloni układaj jedna obok drugiej. Całość zalej beszamelem i posyp startym parmezanem.
- Włóż do piekarnika i piecz 40 minut.