Pizza Margherita
Ciasto:
- 20 g drożdży
- 300 g mąki pszennej typ 600
- 180 ml wody
- sól cukier
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki:
- 250 g sera Mozzarella
- pęczek bazylii
- 1 puszka pomidorów
- tymianek
- bazylia
- oregano
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
TO CI SIĘ PRZYDA
- blender
- stolnica
- pergamin
- miska
- wałek
- tarka o grubych oczkach
Pizza Margherita przepis
- Do miski wlej połowę ciepłej wody i rozkrusz drożdże. Dodaj 1 łyżeczkę cukru i tyle mąki aby powstała konsystencja kwaśnej śmietany. Całość wymieszaj trzepaczką i odstaw pod przykryciem z bawełnianej ściereczki na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Gdy drożdże wyrosną dodaj do nich przesianą resztę mąki, 1 łyżeczkę soli, pozostałą wodę i oliwę. Całość dokładnie wymieszaj.
- Gdy powstanie ciasto, przełóż je na stolnicę i ugniataj przez około 5 minut.
- Gotową kulę ciasta ponownie włóż do podsypanej mąką miski i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
- Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę.
- W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i zeszklij na niej cebulę. Następnie dodaj czosnek.
- Po 20 sekundach dodaj do środka pomidory i wszystkie przyprawy z ziołami. Gotuj ok 12 minut, a następnie zblenduj. Gotuj jeszcze przez 5 minut pod przykryciem.
- Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach
- Po tym czasie podziel kulę na 5 mniejszych części - jeśli chcesz mieć bardzo cienkie placki lub na 3-4 jeśli nieco grubsze.
- Ułóż kulę na blacie podsypanym mąką i rozwałkuj placek o grubości 3 mm. Następnie przełóż na papier do pieczenia.
- Nagrzej piec do temperatury 240 stopni C razem z blachą wewnątrz.
- Pizzę posmaruj 1 łyżką sosu, a następnie rozłóż na nim Mozzarellę.
- Przełóż całość na gorącą blachę i włóż do pieca na 5 – 7 minut.
Świetny blog! Dużo ciekawych i oryginalnych przepisów! Powodzenia i wszystkiego dobrego :)
Zapraszam do mnie :)
kulinarna-rewolucja.blogspot.com/