Ciasto krówka
Ciasto biszkoptowe:
- 5 jajek
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
Masa budyniowa:
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 720 ml mleka
- 200 g margaryny
- 35 g mąki pszennej
- 90 g cukru
Polewa:
- 275 g krówek
- 60 ml mleka
- 50 g masła
- wiórki kokosowe
TO CI SIĘ PRZYDA
- drewniana łyżka
- duża miska
- mikser
Ciasto krówka przepis
- Oddziel białka od żółtek. Białka w dużej misce z odrobiną soku z cytryny ubij na sztywną pianę.
- Następnie dodaj do niej cukier i ubijaj aż kryształki nie będą wyczuwalne.
- Zmniejsz moc miksera i na niskich obrotach dodawaj po jednym żółtku. Całość mieszaj kilka sekund.
- Do masy dodaj przesianą mąkę i kakao. Dokładnie i powoli wymieszaj drewnianą łyżką ruchem od środka na zewnątrz.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni C.
- Gotową masę wylej na pergamin rozłożony na blasze. Całość włóż do pieca na 30, po 10 minutach zwiększ moc do 180 stopni.
- Do rondla wlej 2/3 mleka i je zagotuj wraz z cukrem. W pozostałym mleku wymieszaj budynie wraz z mąką pszenną.
- Gdy mleko zawrze wlej do niego pozostałe mleko i intensywnie mieszaj przez 4 minuty, aż powstanie bardzo gęsty budyń. Wyłóż go następnie na duży płaski talerz, aby szybciej wystygł.
- Margarynę o temp. pokojowej trzyj na jasną, puszystą masę. Następnie dodawaj do niej po jednej łyżce zimnego budyniu. Całość intensywnie mieszaj mikserem.
- Wychłodzony biszkopt przetnij wzdłuż na pół i wylej na jedną z połówek masę budyniową. Przykryj drugą połówką i włóż do lodówki.
- Do rondla wlej mleko i dodaj masło. Następnie dodaj do niego krówki i gotuj mieszając ok 8 minut na małej mocy palnika.
- Następnie wylej ją gorącą na wierzch biszkoptu i posyp kokosem.
- Gotowe ciasto włóż do lodówki na 2 godziny.
Coś czuję, że to Słodycz rozpływająca się w ustach ! :)
czy oby na pewno w cieście kolejność ubijania produktów jest ok?\
Ubijamy na sztywno pianę i jak dosypiemy do tego cukier. czy ta piana mi nie „klapnie”?
To jest biszkopt. Wpierw ubijamy białka na sztywną pianę, potem dajemy cukier i dalej bijemy. Nic nie klapnie. Cukier utrwala białka. Pozdrawiam
!!Robie!! Biszkopt urósł bardzo! Wygląda pysznie!!!! I zabrakło cukru w domu))) Biegu do sklepu!Napisze co z tego wyszło jak spróbóje!