Doskonały przepis na pieczonego dorsza. Soczysta ryba pod pierzynką z duszonych w śmietance porów - niebo w gębie. A do tego banalnie proste w przygotowaniu.
Dorsz pieczony przepis
Rybę dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Skrop sokiem z cytryny, natrzyj oliwą oraz przypraw solą, pieprzem i ziołami. Odstaw na 30 minut.
W tym czasie pory przetnij wzdłuż na pół i dokładnie umyj. Następnie posiekaj je na półksiężyce.
Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzuć pokrojone pory i przesmaż.
Następnie zalej je śmietanką i doprawiamy solą oraz pieprzem. Duś 10 minut na małym ogniu, a pod koniec dodaj odrobinę soku z cytryny.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj oliwą, następnie ułóż warstwę filetów i przykryj pierzynką z porów.
Podobny przepis
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Dorsza opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem,
skropić sokiem z cytryny i natrzeć musztardą. Kawałki ryby układać w naczyniu do zapiekania,
posypać oregano i natką, przekładać oczyszczoną pokrojoną w krążki papryką. Wierzch posypać
tartą bułką i rozłożyć kawałeczki masła. Piec 40 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
W razie potrzeby wlać 4-5 łyżek wody
Ile czasu pieczemy bo każdy przepis inny.
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Podobny przepis
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Dorsza opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem,
skropić sokiem z cytryny i natrzeć musztardą. Kawałki ryby układać w naczyniu do zapiekania,
posypać oregano i natką, przekładać oczyszczoną pokrojoną w krążki papryką. Wierzch posypać
tartą bułką i rozłożyć kawałeczki masła. Piec 40 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
W razie potrzeby wlać 4-5 łyżek wody
Ile czasu pieczemy bo każdy przepis inny.