Babka ziemniaczana


10 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 kg ziemniaków
  • 400 g boczku
  • 2 średnie cebule
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • masło
  • bułka tarta

TO CI SIĘ PRZYDA

  • keksówka
  • tarka o drobnych oczkach

Klasyczna babka ziemniaczana popularna we wschodnich rejonach Polski. Może stanowić bardzo pożywny posiłek, który sprawi, że będziesz pełny energii i chęci do działania. Poznaj smak oraz sposób przygotowania tej typowej dla Podlasia potrawy.

Babka ziemniaczana przepis

  1. Keksówkę wysmaruj wewnątrz masłem i oprósz bułką tartą.
  2. Odetnij twardą skórę boczku. Resztę pokrój w kostkę o boku 1 cm.
  3. Obierz i posiekaj drobno cebulę.
  4. Umyj i obierz ziemniaki, a następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach.
  5. Wrzuć boczek na suchą, zimną patelnię i ustaw na palniku o średniej mocy. Kiedy powstaną skwarki, dodaj cebulę i całość smaż, aż cebula się przyrumieni.
  6. Ustaw piekarnik na 200 st. C z termoobiegiem.
  7. Do startych ziemniaków dodaj jajka, mąkę pszenną, sól, pieprz, sporo majeranku oraz zawartość patelni. Całość wymieszaj i wylej do keksówki, którą następnie włóż do piekarnika.
  8. Piecz przez 30 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 150 st. C i piecz przez 70 minut.