Ciasto z orzechami
- 3 jabłka
- 200 g orzechów laskowych
- 300 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 75 g rodzynek
- 125 ml mleka
- 80 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g cukru pudru
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
TO CI SIĘ PRZYDA
- sitko
- mikser
- woreczek
- tłuczek
- blaszka do ciasta
- papier do pieczenia
- miska szersza od garnka
Porada szefa kuchni
Najszybszy i najlepszy sposób na topienie czekolady: do miseczki pokrusz czekolady i włóż na 1 minutę do mikrofalówki o mocy 600 W. Następnie wyjmij, zamieszaj i ponownie włóż na 30 sekund na 600 W. Potem wyjmij, zamieszaj chwilę i gotowe.
Ciasto z orzechami przepis
- Rozgrzej piekarnik do 190 st. C z trybem termoobiegiu.
- Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodaj do tego olej, mleko oraz jajka. Całość dokładnie zmiksuj mikserem.
- Zagotuj wodę w czajniku, wlej ją do miseczki i wrzuć do niej rodzynki. Po 10 minutach dokładnie odsącz z płynu.
- Orzechy laskowe wrzuć do woreczka i potłucz lekko tłuczkiem.
- Jabłka umyj, obierz i posiekaj w drobną kostkę.
- Do miski dodaj orzechy laskowe, odsączone rodzynki i jabłka. Całość dokładnie wymieszaj łyżką.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto, a następnie włóż do piekarnika na 1 godzinę. Po tym czasie odstaw ciasto, aby ostygło.
- Do garnka nalej wody i zagotuj ją. Na garnuszku połóż miskę i pokrusz do niej mleczną i gorzką czekoladę. Mieszaj, aż utworzy się jednolita masa.
- Gotowe ciasto udekoruj polewą czekoladową.
Świetne ciasto.