Tarta z gruszkami
- 1 kruche ciasto
Krem z Mascarpone:
- 250 g Mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka esencji waniliowej
Czekoladowa pianka:
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 gorzka czekolada
- 1 łyżka cukru pudru
Winne gruszki:
- 2 gruszki Konferencje
- 240 ml czerwonego wina
- 480 ml soku porzeczkowego
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 1 cytryna
- 5 cm kawałek imbiru
TO CI SIĘ PRZYDA
- forma do tarty
- fasola do obciążenia ciasta
- mikser
- tarka o cienkich oczkach
- miska
- obieraczka do warzyw
Tarta z gruszkami przepis
- Przygotuj ciasto kruche. Rozwałkuj na grubość 1 cm, rozłóż w formie i wyrównaj boki.
- Ciasto piecz 15 minut w 200 st. C. obciążone fasolą i 15 minut bez fasoli, aby je wysuszyć i zarumienić.
- Imbir obierz łyżką, a następnie zetrzyj na tarce o cienkich oczkach.
- Gruszki obierz i wrzuć do rondla. Zalej winem i sokiem z porzeczki. Dodaj ziele angielskie, sok z całej cytryny i imbir. Całość gotuj 15 minut na małej mocy palnika.
- Do miski przełóż wszystkie składniki na krem Mascarpone, i zmiksuj na puszysty krem. Całość schłodź w lodówce.
- Zagotuj wodę w garnku i ustaw na nim miskę szerszą od niego tak, aby dno nie dotykało tafli wody.
- Czekoladę pokrusz na małe kawałki i przełóż do miski w kąpieli wodnej. Cały czas mieszaj aż czekolada się rozpuści.
- Śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem na sztywną bitą śmietanę. Następnie wlewaj stopniowo roztopioną czekoladę i mieszaj całość szpatułką. Gotową piankę wstaw do lodówki.
- Gruszki wyjmij i wystudź. Następnie przekrój na pół i wytnij gniazda nasienne. Połówki potnij wzdłuż na 3 części.
- Na dno wystudzonej tarty rozłóż krem Mascarpone, następnie piankę czekoladową. Całość lekko wygładź i ułóż na wierzchu zgrabną rozetę z gruszek (wachlarz dookoła).
- Gotową tartę schłodź przez 1 godzinę w lodówce.