Zapraszam Was w podróż do Francji za sprawą chrupiących vol-au-ventów z farszem pieczarkowym oraz serem brie z orzechami włoskimi. Przepyszna przystawka, idealna zarówno małe spotkanie, jak i na większe przyjęcia.
Vol-au-vent przepis
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
Rozłóż ciasto francuskie i wytnij krążki za pomocą szklanki. Na jedną foremkę potrzebujesz 3 krążki. W dwóch z nich zrób w środku okrągłe otwory, aby powstał pierścień o grubości 1 cm.
Wbij jajko do miseczki, dolej troszeczkę wody i zamieszaj trzepaczką.
Posmaruj cały krążek jajkiem, na nim ułóż wycięty krążek, który również posmaruj jajkiem. Na górę połóż 3 wycięty krążek, jego także posmaruj jajkiem. Z wyciętych środków możesz zrobić przykrywki.
Wszystkie foremki ułóż na pergaminie i włóż do piekarnika na 15-20 minut. Następnie wyjmij je i odstaw, aby wystygły.
Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła i zeszklij na niej cebulę.
Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w półksiężyce i dodaj do cebuli. Podlej całość sosem sojowym i smaż, aż płyny odparują.
Dopraw do smaku pieprzem oraz tymiankiem i odstaw, żeby wystygło.
Umyj pietruszkę i drobno posiekaj, a następnie dodaj ją do przestudzonego farszu.
Pokrój ser Brie na plasterki.
Do gotowych foremek nałóż farsz, przykryj plasterkiem sera, a następnie włóż do piekarnika na 5 minut.
Gotowe Vol au vent przykryj pokrywkami z ciasta lub dekoruj orzechami włoskimi.
Nie rozumiem jak zrobic foremki. Czy można prosić o szczegółową instrukcję?
Kapitan Cook
2014/05/07 15:26
wycinasz krążki (sztuk 3) w cieście za pomocą słoika powiedzmy 10 cm średnicy. Następnie bierzesz dwa z nich i w ich środku za pomocą słoika o mniejszej średnicy np. 8 cm wycinasz krążki. W ten sposób otrzymamy jeden krążek pierwotny – 10 cm średnicy i dwa pierścienie o średnicy 10 cm. Sklejasz razem: na spód krążek, potem doklejasz dwa pierścienie jeden na drugi. Powstanie foremka, która po wyrośnięciu będzie wyglądać jak słoik bez przykrywki
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Nie rozumiem jak zrobic foremki. Czy można prosić o szczegółową instrukcję?
wycinasz krążki (sztuk 3) w cieście za pomocą słoika powiedzmy 10 cm średnicy. Następnie bierzesz dwa z nich i w ich środku za pomocą słoika o mniejszej średnicy np. 8 cm wycinasz krążki. W ten sposób otrzymamy jeden krążek pierwotny – 10 cm średnicy i dwa pierścienie o średnicy 10 cm. Sklejasz razem: na spód krążek, potem doklejasz dwa pierścienie jeden na drugi. Powstanie foremka, która po wyrośnięciu będzie wyglądać jak słoik bez przykrywki