Ratatouille – ratatuj


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 papryczki chili
  • cukier

Wspaniały przepis na szybką przystawkę z regionu prowansalskiego- ratatouille. Przepyszne danie jarskie oparte na składnikach warzywnych takich, jak bakłażan, papryka, cebula, czy pomidor. Poznaj oryginalny przepis, którego modyfikacje zawładnęły całym basenem Morza Śródziemnego.

Ratatouille – ratatuj przepis

  1. Obierz obie cebule i pokrój w półksiężyce.
  2. Rozgrzej na patelni oliwę i zeszklij na niej cebule.
  3. Umyj wszystkie papryki i oczyść je z pestek. Następnie pokrój je w kostkę i dodaj do cebuli. Całość duś przez 10 minut pod przykryciem.
  4. Umyj bakłażan oraz cukinię i pokrój je w kostkę o boku 2 cm.
  5. Obierz ząbki czosnku i pokrój je w bardzo cienkie plasterki.
  6. Posiekaj bardzo drobno papryczkę chili.
  7. Wrzuć wszystko na patelnię i dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz cukrem. Całość przykryj i duś przez 3 minuty.
  8. Natnij pomidory od spodu na krzyż i zlej obficie wrzątkiem, a potem opłucz pod zimną wodą. Następnie obierz je, przetnij na pół i usuń z nich gniazda nasienne, pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Duś wszystko przez 3 minuty.