Kokosanki
- 200 g wiórek kokosowych
- 100 g cukru
- 2 białka
- 50 g masła
- 4 łyżki mleczka kokosowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
TO CI SIĘ PRZYDA
- mikser lub trzepaczka
- pergamin do pieczenia
Porada szefa kuchni
Resztę mleczka (mała 75g puszka) można doprowadzić niemal do wrzenia i gorącym płynem zalać 1 tabliczkę pokruszonej gorzkiej czekolady. Mieszając całość powstanie gęste czekoladowe "ganasz", idealne do polewania naszych kokosanek.
Kokosanki przepis
- Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodaj cukier oraz mąkę i dokładnie miksuj wszystko.
- W rondlu rozpuść masło, a następnie zalej nim w osobnej miseczce wiórki kokosowe. Dodaj mleko kokosowe i dokładnie wymieszaj.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni C.
- Do wiórek dodaj pianę i delikatnie wymieszaj.
- Na blasze rozłóż pergamin, a na nim przy pomocy 2 łyżeczek uformuj kulki wielkości orzecha z masy.
- Gotowe kokosanki włóż do pieca na 15 minut.
Szybko.prosto no i bardzo dobre prawdziwe kokosanki! Polecam.
za malo bialek na taka ilosc wiorek
Zależy od wielkości jajek. U mnie przy jajkach L było ok.