Te niecodzienne kotlety ziemniaczane to idealna potrawa jako danie główne lub przystawka. Nizinna wersja popularnych w górach moskoli w całkiem odświeżonym stylu.
Kotlety ziemniaczane przepis
Dzień przed przygotowaniem ugotuj ziemniaki – obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie odsącz z płynu i pozostaw aby wystygły.
Następnego dnia przeciśnij ziemniaki przez praskę.
Cebulę obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej odrobine tłuszczu a następnie zeszklij na nim cebulę i dopraw solą, pieprzem ziołami, prowansalskimi i dodaj posiekanej drobno pietruszki.
Do masy ziemniaczanej zetrzyj ser na grubych oczkach tarki, dodaj cebulę z przyprawami, jajka oraz mąkę i całość dokładnie wymieszaj.
Następnie lekko wilgotnymi dłońmi uformuj kotlety wielkości mandarynki i lekko je spłaszcz. Wszystkie obtocz w bułce tartej.
Na patelni lekko rozgrzej olej z masłem i smaż kotlety po kilka na raz. Smaż z obu stron na złocisty kolor (olej nie może być zbyt gorący).
Boczek pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż go na suchej patelni i podawaj z gotowymi kotletami.
Znam ciut inną wersje i nie narzekałabym na komunistyczne pochodzenie tego dania ;) Jestem ciekawa, jaką szkołę gastronomiczną kończyłeś?
Kapitan Cook
2014/03/05 12:42
Zsg we Wrocławiu
froginthefogg
2014/03/05 19:21
Zrobiłam wg. przepisu, wyszły fantastyczne, pyszne …. aż che się jeszcze :)
super przepis z rozmarynem
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Znam ciut inną wersje i nie narzekałabym na komunistyczne pochodzenie tego dania ;) Jestem ciekawa, jaką szkołę gastronomiczną kończyłeś?
Zsg we Wrocławiu
Zrobiłam wg. przepisu, wyszły fantastyczne, pyszne …. aż che się jeszcze :)
super przepis z rozmarynem