Kotlety ziemniaczane


3 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 700 g ziemniaków
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 czerwona cebula
  • natka pietruszki
  • 100 g żółtego sera
  • sól i pieprz
  • zioła prowansalskie
  • olej
  • masło
  • bułka tarta
  • 150 g boczku

TO CI SIĘ PRZYDA

  • praska do czosnku
  • obieraczka do warzyw
  • tarka o grubych oczkach

Te niecodzienne kotlety ziemniaczane to idealna potrawa jako danie główne lub przystawka. Nizinna wersja popularnych w górach moskoli w całkiem odświeżonym stylu.

Kotlety ziemniaczane przepis

  1. Dzień przed przygotowaniem ugotuj ziemniaki – obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie odsącz z płynu i pozostaw aby wystygły.
  2. Następnego dnia przeciśnij ziemniaki przez praskę.
  3. Cebulę obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę.
  4. Na patelni rozgrzej odrobine tłuszczu a następnie zeszklij na nim cebulę i dopraw solą, pieprzem ziołami, prowansalskimi i dodaj posiekanej drobno pietruszki.
  5. Do masy ziemniaczanej zetrzyj ser na grubych oczkach tarki, dodaj cebulę z przyprawami, jajka oraz mąkę i całość dokładnie wymieszaj.
  6. Następnie lekko wilgotnymi dłońmi uformuj kotlety wielkości mandarynki i lekko je spłaszcz. Wszystkie obtocz w bułce tartej.
  7. Na patelni lekko rozgrzej olej z masłem i smaż kotlety po kilka na raz. Smaż z obu stron na złocisty kolor (olej nie może być zbyt gorący).
  8. Boczek pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż go na suchej patelni i podawaj z gotowymi kotletami.