Cudowna pierś z kaczki z wybornym sosem śliwkowym. Poznaj smak i technikę przygotowania idealnie miękkiej i rozpływającej się w ustach piersi z kaczki.
Pierś z kaczki przepis
Piersi z kaczki dokładnie oczyść i umyj. Następnie osusz przy pomocy papierowego ręcznika, a skórę natnij w kratkę prawie do mięsa.
Kaczkę dopraw oliwą solą i pieprzem.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni C.
Na zimnej patelni połóż piersi skórą do dołu i włącz palnik na średnią moc.
Smaż 5 minut od strony skóry i 3 minuty od strony mięsa.
Piersi włóż do pieca na 12 minut.
Na patelnię wlej wino i gotuj aż wyparuje alkohol. Następnie dodaj goździki, cynamon, kardamon, syrop malinowy i powidła śliwkowe. Całość gotuj aż powstanie lekko gęsty sos.
Po wyjęciu z pieca kaczkę zawiń w folię aluminiową i pozostaw w ten sposób na 7 minut.
Lekko ostudzone kaczki pokrój w poprzek, aby powstały cieniutkie plastry.
Mam zamiar tak zrobić kaczkę na świąteczny obiad czy w piecu te 12 min ma być w naczyniu przykrytym czy nie? Nie chciałabym aby wyszła np. wysuszona.
Kapitan Cook
2014/04/13 20:48
Bez przykrycia.
Stefa
2014/09/17 12:32
Mam pytanie odnosnie kardamonu – ile należy go dodać i w jakiej postaci (mielony czy w ziarenkach)?
Kapitan Cook
2014/09/17 19:40
Ja wrzucam 3 sztuki w całości, potem wyciągam
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Mam zamiar tak zrobić kaczkę na świąteczny obiad czy w piecu te 12 min ma być w naczyniu przykrytym czy nie? Nie chciałabym aby wyszła np. wysuszona.
Bez przykrycia.
Mam pytanie odnosnie kardamonu – ile należy go dodać i w jakiej postaci (mielony czy w ziarenkach)?
Ja wrzucam 3 sztuki w całości, potem wyciągam