Jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia, czyli domowe raffaello. Delikatny krem kokosowy przekładany krakersami. Tego trzeba po prostu spróbować.
Ciasto raffaello przepis
Do garnka wlej ¾ mleka, mleko kokosowe oraz wsyp cukry. Postaw na palniku włączonym na średnią moc i gotuj.
W pozostałym mleku dokładnie wymieszaj przesiane mąki i żółtka.
Gdy płyn zacznie się podnosić (gotować) zalej go mieszanką mleczną i gotuj mieszając przez 3 minuty. Gotowy budyń przełóż na 2 talerze by wystygł pod przykryciem z folii spożywczej.
Margarynę o temperaturze pokojowej utrzyj mikserem. Następnie dodawaj do niej po łyżce budyniu cały czas mieszając (na niskich obrotach)
Gdy powstanie gładki krem dodaj do niego wiórki kokosowe (bez 20 g) i całość mieszaj już łyżką.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
W blaszce rozłóż warstwę krakersów, a na nią 1/3 masy. Czynność powtórz jeszcze dwukrotnie.
Wierzch posyp 20 g podprażonego na suchej patelni kokosa. Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień, gdy krakersy lekko zmiękną.
Pyszne… Bo ja kocham wszystko, co kokosowe ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Pyszne… Bo ja kocham wszystko, co kokosowe ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl