Marchewka z groszkiem


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 250 g marchwi
  • 150 g groszku
  • 1 cytryna
  • cukier
  • kwaśna śmietana 18%
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • mąka ziemniaczana

Marchewka z groszkiem, to rewelacyjne połączenie warzyw. Gdy dodasz śmietanę i trochę masła sprawisz, że przypomni Ci się smak z dzieciństwa. To niezwykłe, że tak niewiele potrzeba, aby wrócić do wspomnień z dawnych lat.

Marchewka z groszkiem przepis

  1. Umyj groszek. Obierz marchewki i razem z groszkiem przepłucz. Następnie pokrój marchew w kostkę wielkości ziaren groszku.
  2. W garnku rozgrzej masło i wrzuć marchewkę. Dodaj 1 łyżeczkę cukru i dolej wody na 1 cm wysokości garnka. Następnie przykryj i gotuj przez 15 minut.
  3. Wrzuć groszek do marchewki i gotuj całość, aż warzywa zmiękną. Dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz odrobiną cukru.
  4. Aby zagęścić zmieszaj 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej z 3 łyżkami śmietany i wlej do marchewki z groszkiem.