Łosoś pieczony
- 300 g filet z łososia
- 1 cytryna
- oliwa z oliwek
- szczypta pieprzu cytrynowego
- 100 g soli morskiej
- szczypta czosnku granulowanego
- świeży koperek
TO CI SIĘ PRZYDA
- papier do pieczenia
- papierowy ręcznik
Porada szefa kuchni
Koperek możesz posiekać wcześniej, ale pamiętaj o tym, aby nie siekać go dwukrotnie! Spowoduje to że zrobi się z niego breja. Odpowiednio posiekany możesz rozłożyć na pergaminie lub papierze do pieczenia, albo nawet na zwykłym śniadaniowym i zamrozić. Następnie wsyp go do szczelnego pojemnika i trzymaj w zamrażarce. W ten sposób będziesz go mieć zawsze pod ręką.
Łosoś pieczony przepis
- Do naczynia wlej 1 litr chłodnej wody i rozpuść w niej sól.
- Umieść łososia w solance na 10 minut, po czym osusz go papierowym ręcznikiem.
- Polej go delikatnie oliwą z oliwek, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem, a następnie odstaw na 30 minut pod przykryciem.
- Rozgrzej piekarnik do 220 st. C, grzałka górna i dolna.
- Na blasze rozłóż papier do pieczenia, a na nim ułóż łososia.
- Piecz przez 8 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz kolejne 8 minut.
- Umyj koperek i drobno posiekaj.
- Łososia pokrop sokiem z cytryny i posyp koperkiem.
fajny przepis, na pewno wypróbuję,
prosto i smacznie :) tak jak lubię najbardziej.
Przepyszne ;-)
Przedwczoraj przygotowałam łososia w ten sposób dla siebie i chłopaka. Był zachwycony tak samo jak i ja! Co prawda nie użyłam cytryny i moczyłam go przez pół godziny (zwyczajne zagapienie) + dodałam pieprz ale po upieczeniu rybka była niesamowicie miękka i soczysta. Wielkie dzięki za ten przepis! :)
Przygotowałem ten przepis na kolację oświadczynową – sprawdził się znakomicie i wszystko wyszło tak jak trzeba – ryba smakowała świetnie. Nie mam zbyt dużego doświadczenie w kuchni i podchodzę do swych umiejętności z rezerwą, więc tym bardziej jestem zadowolony z doskonałego efektu. Wszystkim polecam serdecznie i dziękuję!