Zapiekanka meksykańska


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 150 g karkówki
  • 1 cebula
  • 1 duży pomidor
  • 10 szt. marynowanej fasoli szparagowej
  • natka pietruszki
  • ser Mozzarella
  • 1 łyżka masła
  • 150 g makaronu
  • pół korzenia chrzanu
  • sól i pieprz
  • słodka papryka

Oto nasz przepis z serii dań jednogarnkowych. Jest to wersja zapiekanki meksykańskiej czyli: mięsko, fasolka i ostry smak. Polecam!

Zapiekanka meksykańska przepis

  1. Karkówkę pokrój w kostkę o grubości 1 cm.
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  3. Pomidora sparz i obierz ze skórki. Następnie wytnij szypułkę i pokrój w kostkę.
  4. Fasolkę pokrój na małe kawałki
  5. Na patelni rozgrzej masło i usmaż karkówkę z cebulą. Gdy mięso się zarumieni dodaj pomidora i fasolkę i duś na średniej mocy palnika przez 10 minut.
  6. Chrzan zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodaj na patelnię. Całość smaż na małej mocy palnika około 3 minut, co chwilkę mieszając.
  7. Dodaj sól i pieprz, a na końcu posyp słodką papryką.
  8. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, a następnie przelej zimną wodą.
  9. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  10. W naczyniu żaroodpornym umieść makaron.
  11. Następnie 2 warstwy: 1/3 mięska z warzywami, ser.
  12. Na wierzch rozłóż pozostałą część mięsa.
  13. Wstaw do piekarnika na 12 minut.