Sekret udanego grillowania
Wybór składników potraw przyrządzanych na ruszcie to kwestia indywidualnych upodobań, ale niewątpliwie najważniejszym z nich jest mięso!
Wybierając mięso na grilla, sięgnijmy po wieprzowinę z certyfikatem jakości PQS – Pork Quality System. Wieprzowina produkowana zgodnie z ponadstandardowymi wymogami Systemu PQS zachowuje wszystkie walory tradycyjnej wieprzowiny, np. wysoką zawartość witamin z grupy B i żelaza, przy czym jest dużo chudsza od tradycyjnej. Grillować możemy nie tylko najpopularniejszą karkówkę PQS – warto wypróbować certyfikowaną łopatkę, schab, szynkę czy żeberka.
Obróbka wieprzowiny PQS wymaga krótszego czasu i mniejszej ilości przypraw niż zwykłe mięso. Pamiętajmy tylko, by kroić ją w poprzek włókien, dzięki czemu pozostanie zwarta i równo się przypiecze. Grillujemy zawsze w bardzo gorącej lub gorącej części grilla. Najkrócej – polędwiczki, około 8 minut przy częstym obracaniu. Schab PQS należy grillować pod przykryciem – półkilogramowy kawałek potrzebuje około 20-30 min. W tym samym czasie upieczemy kilogram żeberek PQS. Kawałki łopatki PQS będą gotowe po około 15 minutach, a pojedyncze plastry karkówki po 6–8 minutach z każdej strony. Jeśli chcemy, by wieprzowina PQS nabrała pełni smaku i aromatu, odczekajmy od 2 do 4 minut po zdjęciu potrawy z grilla.
Wieprzowinę PQS z grilla można przyrządzać na wiele sposobów, a każdy z nich gwarantuje nam wyjątkowy smak i zachowanie wartości odżywczych mięsa przy użyciu małej ilości tłuszczu.
Z wieprzowiną PQS każdy z nas może przygotować udanego grilla – wystarczy trochę praktyki!
Do przygotowania grillowanych tortilli z łopatką PQS dla około 4 osób potrzebujemy 50 dag mięsa i jedno opakowanie placków do tortilli, świeże warzywa sezonowe (np. ogórki, sałatę, pomidory), 2 łyżki oleju, sok z cytryny i przyprawy: sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, po jednej łyżeczce słodkiej mielonej papryki, oregano, chilli oraz sosu tabasco.
Łopatkę PQS myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Olej mieszamy z sokiem z cytryny, doprawiamy przyprawami, smarujemy mięso i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso osączamy z marynaty, kładziemy na tackach do grillowania i pieczemy przez 18-20 minut na dość gorącym grillu. Tortille napełniamy mięsem i świeżo pokrojonymi warzywami. Zwijamy w ruloniki lub kieszonki i grillujemy z obu stron, aż staną się lekko chrupiące. Smacznego!