Cevapcici z sosem tzatziki
- 500g mielonego mięsa wołowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pietruszki suszonej
- 1/2 łyżeczki kolendry w ziarnach
- 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz
- oliwa z oliek
Sos tzatziki:
- 250 ml jogurtu greckiego
- 1 zielony ogórek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i biały pieprz
Porada szefa kuchni
Jeśli będziesz grillować na tradycyjnym grillu, patyczki do szaszłyków należy wymoczyć w wodzie przez około 15 minut dzięki temu nie będą się paliły podczas grillowania.
Cevapcici z sosem tzatziki przepis
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Do miski włóż mielone mięso, dodaj cebulę i czosnek oraz przyprawy. Bardzo dokładnie wymieszaj aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
- Z mięsa zrób kulki, ponadziewaj je na patyczki i dłońmi uformuj wałki.
- Całość włóż do lodówki na czas przyrządzania sosu.
- Umyj ogórka i obierz go ze skórki. Następnie zetrzyj go na tarce o grubych oczkach.
- Całość posól i odstaw na 10 minut, aby ogórek puścił sok.
- Następnie odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do miski.
- Dodaj jogurt, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę z oliwek.
- Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i białym pieprzem, a następnie schłodź w lodówce.
- Cevapcici smaż na grillu lub rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej kilkoma kroplami oliwy lub oleju, z każdej strony, aż mięso nabierze brązowego koloru.