Delikatne i kruche ciasto wypełnione apetycznym nadzieniem. Boczek i pory to świetne połączenie, a jeśli jeszcze do tego dodamy masę serowo-jajeczną to stworzymy wspaniałe danie!
Krucha tarta z porami i boczkiem przepis
Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj zimne masło i posiekać dwoma nożami aż uzyskasz z mąki grudki przypominające ryż.
Następnie dodaj żółtko, śmietanę, szczyptę soli i wyrabiaj do uzyskania gładkiej masy.
Kulę ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki, na co 30 minut.
Ser zetrzyj na tarce o cienkich oczkach.
Boczek pokrój w kostkę.
Pora dokładnie umyj i pokrój w talarki oraz posyp solą.
Na suchej patelni podsmaż boczek. Gdy tłuszcz się wytopi, dorzuć pora i smaż do miękkości.
Jajka roztrzep ze śmietaną, dodaj ser i dokładnie wymiesza. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę tary. Nadmiar ciasta wytnij.
Spód tary nakłuj w kilku miejscach widelcem i włóż do pieca na 12 minut.
Na podpieczony spód wyłóż podsmażone pory i boczek i zalej masą z serowo-jajeczną.
Piec przez około 25-30 minut, aż masa się zetnie i delikatnie zarumieni.
Uwielbiam pory, tarta dla mnie :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Ivka
2014/07/27 11:12
Ja również uwielbiam pory :) To bardzo apetyczne warzywa, ale często niedoceniane. Pozdrawiam :)
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Uwielbiam pory, tarta dla mnie :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Ja również uwielbiam pory :) To bardzo apetyczne warzywa, ale często niedoceniane. Pozdrawiam :)