Zapiekanka z bakłażana i cukinii
- 1 średniej wielkości bakłażan 1 cukinia (podobnej wielkości co bakłażan)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 400 g pomidorów w puszce, najlepiej krojonych
- 2 kule mozzarelli (2 x 125 g)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- garść świeżej bazylii (ewentualnie 1 łyżka suszonej)
- przyprawa kumin czyli kmin rzymski (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- 40-50 g parmezanu
- oliwa z oliwek
TO CI SIĘ PRZYDA
- naczynie żaroodporne
- pędzelek silikonowy
- tarka o cienkich oczkach
- patelnia grillowa
Zapiekanka z bakłażana i cukinii przepis
- Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę.
- W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć na nią cebulę i smaż aż zrobi się szklista.
- Następnie dodaj czosnek i całość smaż przez 30 sekund.
- Kolejno dodaj pomidory z puszki, dopraw solą z pieprzem. Dopraw octem balsamicznym i posiekaną bazylią. Całość duś na małej mocy palnika przez 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
- Bakłażana i cukinię umyj, a następnie pokrój w plastry o grubości 1 cm. posyp je delikatnie solą i odstaw na 5 minut. Następie posmaruj je odrobiną oliwy i smaż z obu stron na patelni grillowej aż uzyskają ryfle (ciemne paski po grillowaniu)
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Na jego dnie wyłóż warstw z warzyw i posyp mozarellą
- Mozzarellę pokrój bardzo drobno i dopraw kuminem i nalej sosu pomidorowego.
- Czynność powtórz tworząc warstwy zapiekanki. Na wierzch posyp ser parmezan.
- Zapiekaj 20 minut, aż parmezan się zarumieni.
Zapiekanka wyszła świetnie. Bakłażana nasoliłam i zostawiłam na 1 godz. a potem zlałam sok, który się wydzielił i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Warzywa grillowałam na patelni i niestety zajęło mi to sporo czasu.
Ale efekt końcowy – pyszny !
Mimo czasochłonności przygotowania tej potrawy (mnie zajęło łącznie ok. 1,5 godz) zrobię ją ponownie. To wspaniałe danie na obiad czy przyjęcie dla znajomych.