Penne ze szpinakiem i kurczakiem


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 opakowanie makaronu Penne
  • 450 g szpinaku mrożonego
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 mniejsze piersi z kurczaka
  • 100 g sera pleśniowego ( Lazur, Rokpol )
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki śmietany kwaśnej 18 %
  • oliwa

Dziś proponujemy wszystkim na obiad lub lunch niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu posiłek. Makaron penne ze szpinakiem oraz kurczakiem. Poznajcie gościnny przepis Magdy i przywołajcie zapach słonecznej Italii.

Penne ze szpinakiem i kurczakiem przepis

  1. Szpinak rozmroź i odcedź z nadmiaru płynu.
  2. Ser pokrój w drobną kostkę.
  3. Piersi z kurczaka dokładnie oczyść z błonek i umyj. Następnie osusz i przypraw solą z pieprzem. Pozostaw do zamarynowania na 20 minut pod przykryciem.
  4. Makaron ugotuj 2 minuty krócej niż jest podane na opakowaniu producenta. Ugotowany makaron Penne zahartuj zimną wodą i pozostaw aby się odsączył z wody.
  5. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć szpinak. Duś go na średniej mocy palnika przez 5 minut.
  6. Następnie dopraw pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj śmietanę, gałkę muszkatołową i ser. Całość duś 5 minut.
  7. Po tym czasie dodaj makaron i dokładnie wymieszaj.
  8. Piersi z kurczaka połóż na rozgrzanej na patelni oliwie i zmaż z obi stron aż się zarumienią. Następnie zmniejsz moc palnika na średnią i pod przykryciem smaż przez 5 minut.
  9. Na talerzu rozłóż makaron Penne ze szpinakiem.
  10. Gotowe piersi pokrój w poprzek w paski i rozłóż na makaronie ze szpinakiem.