Wiem, wiem co powiecie - czy ten człowiek zgłupiał. Kto dziś je podroby. Ano ja. Podroby zostały zapomniane, znienawidzone i wyrzucone z jadłospisu Polaków. A to błąd! Nie ma nic lepszego niż smak tradycyjnych kaczych żołądków w sosie własnym, podanych na kaszy perłowej z domowym ogóreczkiem kwaszonym.
Gulasz z żołądków – smak tradycji przepis
Żołądki dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą, a następnie włóż do garnka, zalej świeżą wodą i postaw na kuchence. Na średniej mocy palnika ugotuj żołądki.
Pod koniec gotowania zbierz dokładnie małym sitkiem z wierzchu szumowiny i odlej pozostały płyn.
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
W osobnym garnku rozgrzej masło z odrobiną oleju zeszklij cebulę. Dodaj żołądki i podsmaż aby się przyrumieniły.
Zalej całość wodą oraz winem, aż płyn je lekko przykryje. Duś pod przykryciem na małej mocy palnika ok. 1,5 godziny.
Marchew obierz i przekrój na pół wzdłuż. Następnie pokrój w cienkie półksiężyce.
Selera pokrój w cienkie plasterki.
Pokrojoną marchew i seler dodaj do gulaszu i przypraw do smaku solą z pieprzem.
Gotuj całość przez 30 min.
Po tym czasie wymieszaj pół szklanki zimnej wody z mąką i zagęścić sos cały czas mieszając.
nie wiem jak smakuje ale wygląda obłędnie- kiedyś na pewno spróbuję. Gratuluję świetnych pomysłów na dekorowanie i podawanie potraw. Na tak wyglądające danie skusi się każdy niejadek:)
jolcia
2012/02/14 15:46
Ja też jem żołądki! Żołądeczki w sosie to najlepsze danie na zimowe dni! A co do samych żołądków to właśnie w tym momencie kilka pływa u mnie w zupie! Uwielbiam!
ulek
2012/02/20 10:12
mniam… ja tam uwielbiam żołądeczki. dziś zaplanowane na obiad- szukałam właśnie inspiracji w podejściu:) a kaczych nie jadłam, gdzież to dostać. a zdjęcia- prawiem się wgryzła w monitor.
Agata
2012/06/01 23:20
Zrobiłam ten przepis dodając do kompletu serca kacze, sam gulasz mnie nie powalił, ale za to podroby wyszły wspaniałe, miękkie i aromatyczne :)
Ola
2013/05/14 14:40
Przepis ekstra zachwycił wszystkich w domu :)
Aga
2013/06/21 14:32
Przepis świetny, dzisiaj zaserwowałam te pyszne żołądki na obiad w domku i co tu dużo mówić są REWELACYJNE!!! ;) POLECAM!
dorotis85
2014/02/03 23:07
Super przepis, sos bym go całego zjadła bez dodatków. Polecam.
kaczucha :)
2014/03/08 14:32
Właśnie wrzuciłam żołądki kacze do gara na etap pierwszy. I mam zgryza- może źle interpretuję przepis: „Żołądki oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Następnie zalać świeżą wodą i ugotować, zebrać szumowiny. Odlać pozostały płyn.”- w tym etapie, ile żołądki mają się gotować? robię pierwszy raz danie z tego mięsiwa i nie jestem pewna, czy z całych 2,5 godzin na przepis to 30 min. jest przeznaczone na gotowanie? Bo potem jest 1,5 + 30 min. Muszę wyeliminować wiele mięs z diety, a kaczki i gęsi jak najbardziej włączyć. Wczoraj ugotowałam rosół na kaczce- niebo w gębie, polecam :)
Kapitan Cook
2014/03/08 16:22
Zagotować i gotować 5 minut. Potem odlać, nalać nowej wody i gotować ponad 1 h, trzeba próbować czy są już miękkie i jak będą to robimy dalej.
kaczucha :)
2014/03/08 19:57
Dziękuję za radę. Gulasz już zdegustowany częściowo. U mnie wersja bez mąki i śmietany. Jest pycha. Wino dodaje do wielu potraw, świetnie klaruje i daje nie powtarzalny smak i aromat :)
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
nie wiem jak smakuje ale wygląda obłędnie- kiedyś na pewno spróbuję. Gratuluję świetnych pomysłów na dekorowanie i podawanie potraw. Na tak wyglądające danie skusi się każdy niejadek:)
Ja też jem żołądki! Żołądeczki w sosie to najlepsze danie na zimowe dni! A co do samych żołądków to właśnie w tym momencie kilka pływa u mnie w zupie! Uwielbiam!
mniam… ja tam uwielbiam żołądeczki. dziś zaplanowane na obiad- szukałam właśnie inspiracji w podejściu:) a kaczych nie jadłam, gdzież to dostać. a zdjęcia- prawiem się wgryzła w monitor.
Zrobiłam ten przepis dodając do kompletu serca kacze, sam gulasz mnie nie powalił, ale za to podroby wyszły wspaniałe, miękkie i aromatyczne :)
Przepis ekstra zachwycił wszystkich w domu :)
Przepis świetny, dzisiaj zaserwowałam te pyszne żołądki na obiad w domku i co tu dużo mówić są REWELACYJNE!!! ;) POLECAM!
Super przepis, sos bym go całego zjadła bez dodatków. Polecam.
Właśnie wrzuciłam żołądki kacze do gara na etap pierwszy. I mam zgryza- może źle interpretuję przepis: „Żołądki oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Następnie zalać świeżą wodą i ugotować, zebrać szumowiny. Odlać pozostały płyn.”- w tym etapie, ile żołądki mają się gotować? robię pierwszy raz danie z tego mięsiwa i nie jestem pewna, czy z całych 2,5 godzin na przepis to 30 min. jest przeznaczone na gotowanie? Bo potem jest 1,5 + 30 min. Muszę wyeliminować wiele mięs z diety, a kaczki i gęsi jak najbardziej włączyć. Wczoraj ugotowałam rosół na kaczce- niebo w gębie, polecam :)
Zagotować i gotować 5 minut. Potem odlać, nalać nowej wody i gotować ponad 1 h, trzeba próbować czy są już miękkie i jak będą to robimy dalej.
Dziękuję za radę. Gulasz już zdegustowany częściowo. U mnie wersja bez mąki i śmietany. Jest pycha. Wino dodaje do wielu potraw, świetnie klaruje i daje nie powtarzalny smak i aromat :)