Tarta z mascarpone
Ciasto kruche:
- 250 g mąki tortowej
- 60 g cukru pudru
- 1 surowe jajko
- 125 g masła (o zawartości tłuszczu 82%)
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki cukru waniliowego
Krem:
- 250 g serka Mascarpone
- 100 g cukru pudru
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
TO CI SIĘ PRZYDA
- folia spożywcza
- forma do tarty
- wałek
- stolnica
- duża miska
- kulki ceramiczne
- mikser
Tarta z mascarpone przepis
- Mąkę wysyp na stolnicę i zrób na środku niewielkie zagłębienie.
- Dosyp resztę suchych składników (proszek do pieczenia, cukier waniliowy), dodaj masło i wbij całe surowe jajko.
- Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą noża, a następnie zagnieć ręcznie na gładkie ciasto.
- Zawiń wyrobione ciasto w folię spożywczą i włóż na 30 min do lodówki.
- Po 30 minutach ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm., średnica rozwałkowanego placka powinna być o ok. 2 cm większa niż średnica formy do tarty.
- Wyłóż formę przygotowanym ciastem.
- Ciasto dociśnij delikatnie do formy i nakłuj widelcem.
- Na całość wyłóż folie aluminiową i obciąż grochem lub specjalnymi kulkami ceramicznymi.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 15-20 minut aż osiągnie złoty kolor.
- Wyciągnij z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
- Ser mascarpone utrzyj z cukrem pudrem za pomocą miksera.
- W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na puszystą masę.
- Ubitą śmietanę dodawaj powoli do mascarpone (nie odwrotnie!) i wymieszaj delikatnie za pomocą plastikowej łyżki.
- Całość odstaw do lodówki, aby delikatnie stężało.
- Do wystudzonej podstawy tarty, nałóż krem i wygładź delikatnie nożem.
- Całość udekoruj umytymi i oczyszczonymi owocami sezonowymi (truskawki, jagody, maliny).
- Posyp tartę płatkami migdałowymi i listkami melisy lub mięty.
Uwielbiam mascarpone, torcik przepiękny (odrobinę lata w jesień :))
Do tej tarty pasują wszystkie owoce! Polecamy również z borówkami :)