Czy komuś z Was marzy się jeszcze gorąca, pieczona kiełbaska z grilla? Tak, nam też. Dlatego dziś podzielimy się z Wami przepisem na wspaniałą pieczoną kiełbasę w piwie, ot takie wspomnienie sezonu grillowego, w którym to królują przecież kiełbaski!
Biała kiełbasa pieczona w piwie przepis
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju.
Cebulę obierz, pokrój w cienkie półplasterki i podsmaż na patelni do momentu, aż się zeszkli.
Piekarnik nagrzej do temperatury 220 °C.
Przygotuj piwną zalewę: do naczynia wlej piwo, dodaj musztardę, miód, liście laurowe, nasiona gorczycy (ewentualnie musztardy francuskiej), majeranek, słodką i ostrą paprykę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Kiełbasę nakłuj wykałaczką w kilku miejscach.
Na dno naczynia żaroodpornego przełóż podsmażoną cebulę, a na niej ułóż białą kiełbasę. Nie przecinaj pętek kiełbasy, tylko przełóż ją w całości.
Całość zalej piwną zalewą, która powinna przykryć kiełbasę do połowy.
Naczynie wstaw do piekarnika i piecz przez około 40-50 minut, aż kiełbasa ładnie się zarumieni.
Czy przy kupowaniu białej kiełbasy w sklepie trzeba na coś szczególnego zwracać uwagę? Po czym poznać, że jest świeza?
Lola Mola
2015/03/11 14:39
W jakim celu należy nakłuć kiełbasę? Czy nie wysuszy jej to za bardzo?
Codogara
2015/03/11 14:42
Sugeruj się najlepiej wyglądem i zapachem. Jeśli jest przesuszona oznacza to że zbyt długo leży w nieodpowiednich warunkach. Jeśli jej kolor jest za mało „wyraźny” to również oznacza o jej nie świeżości. Najlepiej kupować kiełbasy w małych, z rodzinną tradycją zakładach masarskich lub wędliniarskich. Wtedy można być niemal pewnym że jest bardzo świeża i dowiedzieć się co wchodzi w jej skład.
Codogara
2015/03/11 14:44
Po nakłuciu kiełbasy wypłynie z niej dużo więcej smaków mięsa. Trzeba by ja bardzo długo piec aby się przesuszyła.
Balbina
2015/03/20 14:47
Pyszne danie mniam, zrobiłam i to jest super przepis! :)
Mila
2015/03/25 11:33
A czy ciemne piwo tez się nada? Bardziej wole ten smak od jasnego….
Codogara
2015/03/25 11:49
Nie wydaje mi się aby pasowało do tego dania. Gorycz z ciemnego piwa może się przełożyć na jakość potrawy. Nigdy nie próbowałem dawać tego gatunku piwa do gotowania. Jednak nie musisz się odnieść do mojej porady i zaryzykować – a nóż osiągniesz świetny smak :)
Agnieszka
2015/10/17 22:01
Mam pytanie co do składników, czy nie ma pomyłki bi dwa razy jest miód…:
2 łyżki miodu
1 łyżka miodu
Pozdrawiam
Maciej
2015/10/19 10:23
Dziękuję za zwrócenie uwagi, już poprawiam! :)
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Ooo to zdecydowanie danie dla mnie:)
Inspirowane Smakiem to do dzieła!
Czy przy kupowaniu białej kiełbasy w sklepie trzeba na coś szczególnego zwracać uwagę? Po czym poznać, że jest świeza?
W jakim celu należy nakłuć kiełbasę? Czy nie wysuszy jej to za bardzo?
Sugeruj się najlepiej wyglądem i zapachem. Jeśli jest przesuszona oznacza to że zbyt długo leży w nieodpowiednich warunkach. Jeśli jej kolor jest za mało „wyraźny” to również oznacza o jej nie świeżości. Najlepiej kupować kiełbasy w małych, z rodzinną tradycją zakładach masarskich lub wędliniarskich. Wtedy można być niemal pewnym że jest bardzo świeża i dowiedzieć się co wchodzi w jej skład.
Po nakłuciu kiełbasy wypłynie z niej dużo więcej smaków mięsa. Trzeba by ja bardzo długo piec aby się przesuszyła.
Pyszne danie mniam, zrobiłam i to jest super przepis! :)
A czy ciemne piwo tez się nada? Bardziej wole ten smak od jasnego….
Nie wydaje mi się aby pasowało do tego dania. Gorycz z ciemnego piwa może się przełożyć na jakość potrawy. Nigdy nie próbowałem dawać tego gatunku piwa do gotowania. Jednak nie musisz się odnieść do mojej porady i zaryzykować – a nóż osiągniesz świetny smak :)
Mam pytanie co do składników, czy nie ma pomyłki bi dwa razy jest miód…:
2 łyżki miodu
1 łyżka miodu
Pozdrawiam
Dziękuję za zwrócenie uwagi, już poprawiam! :)