Tarta z gruszkami i gorgonzolą


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 surowe żółtko jajka
  • 1 płaska łyżeczka śmietany 18%
  • szczypta soli
  • Farsz:

  • 150 g sera gorgonzola
  • 200 ml śmietany 18%
  • 3 surowe jajka
  • 3 średniej wielkości dojrzałe gruszki
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • szczypta soli i pieprzu
  • gałka muszkatołowa

TO CI SIĘ PRZYDA

  • forma do tarty o średnicy ok. 25 cm
  • folia spożywcza
  • obieraczka do warzyw
  • stolnica
  • wałek
  • trzepaczka do jajek

Dzisiaj prawdziwa jesień w kuchni! Wyrazisty smak sera gorgonzola idealnie komponuje się z delikatną i wyważoną słodyczą jesiennych gruszek.

Tarta z gruszkami i gorgonzolą przepis

  1. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj zimne masło i posiekaj. Dodaj żółtko, śmietanę, szczyptę soli i wyrób gładkie ciasto.
  2. Z ciasta zrób kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki, na ok. 30 minut.
  3. Gruszki umyj, obierz, przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój wzdłuż na plasterki.
  4. Ser gorgonzola pokrój w niewielką kostkę (1 cm x 1cm).
  5. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
  6. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Wyłóż nim dno i boki formy do tarty o średnicy ok. 25 cm. Nadmiar ciasta obetnij.
  7. Dno tarty nakłuj w kilkunastu miejscach widelcem. Tak przygotowaną tartę podpiecz w nagrzanym piekarniku przez około 12-15 minut, aż się lekko zarumieni. Wyjmij z piekarnika (ale go nie wyłączaj).
  8. Śmietanę roztrzep z jajkami, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  9. Na podpieczonej tarcie układaj spiralnie plasterki gruszek. Zalej je masą śmietanowo-jajeczną.
  10. Tartę posyp pokrojoną w kostkę serem gorgonzolą, a następnie siekanymi orzechami włoskimi.
  11. Piecz tartę w piekarniku przez około 30 minut, aż masa zastygnie, a ciasto ładnie się zarumieni.