Sernik z dyni
Spód sernika
- 200 g ciasteczek imbirowych lub korzennych
- 50 g masła
- 1 łyżka kakao
Masa serowa
- 1 kg sera zmielonego dwukrotnie lub gotowego sera na sernik (w wiaderku)
- 3 surowe jajka
- 3 surowe żółtka jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 560 g puree z dyni (2 szklanki)
- 375 ml (1 i ½ szklanki) słodzonego mleka skondensowanego
- 1 łyżeczka cynamonu
Puree z dyni
- 1 średnia dynia
Porada szefa kuchni
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Warto przygotować większą ilość puree z dyni, a nadmiar przełożyć do plastikowych pojemników i zamrozić. Jeśli nie masz ciasteczek imbirowych lub korzennych, możesz użyć zwykłych kruchych ciasteczek i dodać do nich łyżkę przyprawy korzennej do piernika.
Sernik z dyni przepis
Przygotowanie puree z dyni
- Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.
- Dynię umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne. Pokrój na kostkę o wielkości ok. 3 cm x 3 cm, przełóż na blachę piekarnika i piecz przez około 60 minut, aż dynia będzie miękka.
- Pozostaw do przestudzenia, a następnie zmiksuj blenderem na gładkie puree. Odważ potrzebną ilość puree.
- Masło rozpuść w małym rondelku, pozostaw do przestudzenia.
- Tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy ok. 25 cm wysmaruj masłem, dno wyłóż papierem do pieczenia, zapnij obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Odetnij nadmiar papieru.
- Ciastka dokładnie rozdrobnij tłuczkiem w woreczku foliowym lub przy pomocy malaksera. Dodaj roztopione masło, kakao i wszystko dokładnie wymieszaj. Powstałą masą wyłóż dno tortownicy, dokładnie uklep i wstaw do lodówki.
- Wszystkie składniki na masę serową (ser, jajka, żółtka, mleczko słodzone skondensowane, mąkę, puree z dyni, cynamon) umieść w misie miksera i zmiksuj tylko do połączenia się składników w jednolitą masę. Nie miksuj zbyt długo masy, by jej nie napowietrzyć.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C. Na dno piekarnika włóż żaroodporne naczynie z wodą – zapobiegnie to pękaniu sernika, a także nada mu wilgotności.
- Na spód z ciasteczek wylej masę serową i wyrównaj. Włóż do piekarnika i piecz przez 15 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 st. C i piecz przez 1 godzinę i 30 minut.
- Pozostaw do przestudzenia, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Spód sernika
Masa serowa i przygotowanie sernika
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO