Pomysłowe przekąski na Halloween


Wraz z końcem października zbliża się Halloween. Jeszcze do niedawna kojarzyło się ono tylko z amerykańskim świętem, ale okazuje się, że to okazja do świetnej zabawy dla wszystkich.

W tym roku noc przed świętem zmarłych wypada wyjątkowo w piątek, warto więc spędzić ją w gronie znajomych organizując huczną imprezę Halloweenową. Te przepisy są także idealne dla rodziców przygotowujących przyjęcie dla dzieciaków. Czego więc nie może zabraknąć na Twoim stole?

1. „Trujących” jabłek

35913-Halloween-Candy-Apples

Jabłka w karmelu goszczą w Halloween na wszystkich amerykańskich stołach. Wyglądają efektownie, są smaczne i pożywne. Wybierz możliwie jak najmniejsze jabłka, duże będą nieporęczne.
Będziesz potrzebować: kilku małych jabłek, patyczków do nadziania (mogą być do szaszłyków, bądź grubsze), krówek, masy krówkowej, łyżki mleka i krokantu orzechowego (ewentualnie mogą być po prostu posiekane orzechy). Aby przygotować jabłka postępuj według instrukcji:

1. Jabłka umyj i osusz, małym nożykiem wydrąż gniazdo nasienne, tak aby nie uszkodzić jabłka;
2. Krówki wraz z masą rozpuść w garnuszku, dodaj łyżkę mleka;
3. Jabłka nadziej na przygotowane patyki a następnie jedno po drugim zanurz w masie karmelowej.
4. Zanim karmel zastygnie obtocz jabłka w krokancie orzechowym. Możesz ułożyć z nich fantazyjny wzór.
5. Odstaw jabłka do zastygnięcia. Jeśli masz ochotę możesz udekorować je przy pomocy polewy czekoladowej bądź dekoracyjnego żelu.

2. Parówkowych paluszków

Bloody-Sausage-Fingers
źródło: yourstrongtower

Idealne na tematyczne imprezy związane z Halloween jeśli chcesz zaszokować lekko swoich gości. Przepis na palce – kiełbaski jest wyjątkowo prosty. Będziesz potrzebować: parówek (w miarę możliwości jak najkrótsze, sprawiają lepsze wrażenie przy efekcie końcowym, ketchupu i cebuli.

1. Zdejmij folię z parówek i odkrój ich końcówki, zostawiając miejsce na cebulowy paznokieć;
2. Natnij parówkę lekko z jednej strony, na środku jej długości. To będzie imitować zgięcie palca.
3. Pokrój cebulę na małe kawałki, które będą udawać paznokcie.
4. Cebulę i kiełbaski wrzuć do garnka z gotującą się wodą. Dzięki nacięciom, podczas gotowania parówki lekko się zegną i będą wyglądać bardziej autentycznie.
5. Końcówkę parówki posmaruj ketchupem a następnie wbij w tym miejscu cebulowe paznokcie.

3. Lodowych gałkek ocznych

Ptrt_Eyescream_A_new
źródło: parenting

Na pierwszy rzut oka mogą wystraszyć, ale jeśli przyjrzysz się lepiej nabierzesz na nie apetytu. Gałki oczne to nic innego jak gałki lodów w truskawkowej polewie! Deser należy przygotowywać od razu przed podaniem, w przeciwnym razie Będziesz potrzebować: opakowanie lodów waniliowych, truskawkową polewę, garść m&msów i czarny żel do dekoracji.

1. Za pomocą łyżki do nakładania lodów ułóż po dwie gałki na talerzu.
2. Delikatnie polej lody polewą truskawkową tak aby imitowała ona kształtem popękane żyłki.
3. Na środku gałki połóż m&ms, a następnie udekoruj go czarną kropką.

4. Robaczywych kostek lodu

Gummy-Ice-Cubes
źródło: babble

Bardzo pomysłowe i idealne do podawania w napojach kostki lodu z żelkami w kształcie robaków. Po przygotowaniu wystarczy wrzucić dwie kostki do szklanki z wodą gazowaną, bądź w wersji dla dorosłych i lubiących alkohole – drinka. Najlepiej przygotowywać na dzień przed przyjęciem, aby sok zdążył zamarznąć. Będziesz potrzebować: Sok owocowy (powinien mieć czerwony kolor), paczkę żelków – robaków i foremkę do lodu.

1. Żelki rozmieść wedle uznania w foremce do lodu.
2. Nalej do foremki soku i umieść ją w zamrażarce. Po zamarznięciu podawaj w napojach.

5. Mózgów z popcornu

abnormal
źródło: mystar1025

Na koniec prawdziwy hit dla podjadaczy, popcorn w zupełnie nowym wydaniu. Deser po przygotowaniu będzie przypominał ludzki mózg! Będziesz potrzebować: 1/3 opakowania popcornu, 100g białej czekolady, 50g masła, 210g różowych albo białych pianek marshmallow, 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii, różowy brązowy i czerwony barwnik do jedzenia i dwie łyżeczki dżemu owocowego o dowolnym smaku.

1. Przygotuj popcorn na patelni, bądź w mikrofalówce.
2. W garnuszku podgrzej białą czekoladę z masłem, kiedy stopnieje dorzuć pianki marshmallows.
3. Podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając, żeby masa nie przykleiła się do garnka i nie przypaliła.
4. Kiedy masa będzie jednolita dodaj ekstrakt waniliowy i różowy barwnik do jedzenia, brązowego dodaj tylko odrobinę, tak, aby masa była mniej intensywnie różowa.
5. Zmniejsz temperaturę do minimum i dodaj przygotowany wcześniej popcorn, kiedy wymieszasz go z masą, zdejmij całość z ognia.
6. Poczekaj aż masa trochę ostygnie, a następnie uformuj z niej mózgi lepiąc dwie połowy i sklejając je ze sobą. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia
7. Dżem i czerwony barwnik zmieszaj ze sobą w misce. Dzięki barwnikowi dżem będzie miał intensywnie czerwony kolor krwi.
8. Przy pomocy szczoteczki do zębów posmaruj środek mózgu dżemową masą.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes