Mule w winie
- 1 kg żywych (świeżych) muli
- 500 ml wywaru warzywnego
- 400 ml białego wina
- natka pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 1 szt cebuli
- 1 mała chili - opcjonalnie ( jeżeli lubimy ostrzej doprawione mule )
- oliwa
TO CI SIĘ PRZYDA
- wok
Porada szefa kuchni
Pamiętaj aby świeże mule dokładnie oczyścić pod bieżącą, zimną wodą. Jeżeli trafią Ci się lekko otwarte to możesz spróbować je zamknąć wkładając na kilka minut do zimnej wody. Te które się nie zamknęły jak i te które po ugotowaniu się nie otworzyły należy wyrzucić ponieważ są martwe.
Mule w winie przepis
- Dokładnie oczyść mule pod bieżącą wodą, a następnie przełóż je do miski z wywarem.
- Cebulę i chili drobno posiekaj, a do użycia czosnku przygotuj prasę do wyciskania.
- Na rozgrzaną oliwę w woku (ze względu na to , że jest szeroki i wygodny) wrzuć cebulę, chili i wyciśnij czosnek.
- Teraz masz chwilę aby posiekać pietruszkę.
- Gdy cebula się zeszkli dodaj mule całość zalewając winem.
- Dodaj pietruszkę i przykryj pokrywkę. Całość duś do momentu aż małże się pootwierają – potrwa to kilka minut.
- Na talerze mule rozłóż razem z sosem i podawaj z chrupiącą bagietką oraz lampką tego samego wina którego użyłeś/łaś do potrawy.