Przepis na chleb
- 220 gr mąki żytniej typ 720
- 900 gr mąki pszennej chlebowej typ 750
- 680 ml wody lub wody pomieszana z jogurtem naturalnym
- 25 gr drożdże świeże
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
TO CI SIĘ PRZYDA
- mieszalnik do chleba lub mikser
Porada szefa kuchni
Jeśli chcesz wzbogacić smak chleba użyj jako posypki różnorodnych ziaren. Ja szczególnie polecam czarnuszkę i ziarna słonecznika. Pamiętaj o tym aby dodać je na wierzch wypieku przed włożeniem do piekarnika.
Przepis na chleb przepis
- Drożdże rozpuść w wodzie.
- Oba rodzaje mąki przesiej przez sitko do misy, dodaj sól , cukier i wymieszaj razem z drożdżami.
- Następnie odstaw na 1 – 1,5 h aż ciasto zwiększy swoją objętość przynajmniej dwukrotnie.
- Po osiągnięciu przyrostu ciasta przełóż do mieszalnika lub miksera i mieszaj do momentu aż ciasto zrobi się klejące i będzie odchodziło od ścianek misy (jeżeli nie posiadasz takiego sprzętu to możesz wymieszać ręcznie w dużej misce).W mikserze czynność ta zajmuje około 5 minut na intensywnych obrotach.
- Piekarnik ustaw na 230 stopni C.
- Następnie ciasto przełóż do formy w której będziesz piec chleb i odstaw aż ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie.
- Do rozgrzanego piekarnika wstaw formę z ciastem i piecz przez 25-30 minut.
- Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z formy i przełóż na kratkę w piekarniku. Przestaw piekarnik na termoobieg i piecz przez kolejne 25 minut w tej samej temperaturze.
- Pod koniec pieczenia spryskaj chleb wodą za pomocą spryskiwacza co spowoduje, że skórka na chlebie będzie lśniąca i chrupiąca.