Kopytka dyniowe
- 100 g purée z dyni
- 130 g purée z ziemniaków
- 1 surowe jajko
- 120 g mąki
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki imbiru
- szczypta soli
Masło szałwiowe:
- 2 łyżki masła
- listki szałwii
TO CI SIĘ PRZYDA
- praska do ziemniaków
Porada szefa kuchni
Ugotowane kopytka można dodatkowo podsmażyć i zrumienić na maśle. Smak kopytek można wzbogacić, posypując jest startym parmezanem.
Kopytka dyniowe przepis
Przygotowanie purée z dyni:
- Piekarnik rozgrzej do 200°C.
- Dynię umyj, obierz i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój na kostkę o wielkości ok. 3 cm i przełóż na blachę piekarnika. Piecz przez około 60 minut, aż dynia będzie miękka.
- Pozostaw do przestudzenia, a następnie zmiksuj blenderem na gładko. Odważ potrzebną ilość puree.
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
- Ugotowane przeciśnij przez praskę lub ugnieć na gładkie purée.
- W misce wymieszaj ziemniaki, dynię, surowe jajko oraz przyprawy: kurkumę, imbir oraz sól. Następnie dodawaj stopniowo mąkę do uzyskania luźnego, lekko lepiącego się ciasta.
- Ciasto wyłóż na stolnicę lub deskę oprószoną mąką. Z ciasta uformuj wałek i wykrawaj z niego ukośne kawałki – kopytka. W razie potrzeby podsypuj mąką.
- W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem łyżki soli. Kopytka wrzucaj do wrzącej wody i gotuj ok. 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
- W międzyczasie przygotuj masło szałwiowe. Na patelni roztop masło. Dodaj szałwię i smaż na wolnym ogniu, aż szałwia będzie chrupiąca.
- Kopytka wyjmuj łyżką cedzakową i odsączone przełóż na talerze. Podawaj polane przygotowanym masłem.
Przygotowanie kopytek: