Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 250 g boczku w kawałku
  • 2 średnie cebule
  • 250 ml śmietany
  • 2 surowe jajka
  • 1 kg ziemniaków
  • 150 g sera żółtego
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • słodka papryka
  • pieprz ziołowy
  • oliwa lub olej do smażenia
  • masło do wysmarowania
  • naczynia do zapiekania

TO CI SIĘ PRZYDA

  • naczynie żaroodporne
  • tarka o grubych oczkach
  • obieraczka

Porada szefa kuchni

Jeśli z poprzedniego dnia zostaną Ci ugotowane ziemniaki, możesz je wykorzystać do tej zapiekanki. Zamiast boczku możesz dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną kiełbasę.

Pyszna, sycąca i energetyczna zapiekanka z dodatkiem zarumienionego boczku i cebuli. Świetnie nadaje się na główny posiłek lub jako dodatek do dań mięsnych. Wersję podstawową można wzbogacić dodając do farszu podsmażone na maśle plasterki pieczarek

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą przepis

  1. Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Powinny zrobić się nieco miękkie, ale też nie rozpadać.
  2. Cebulę posiekaj drobno, a boczek w kostkę o grubości 1cm.
  3. Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju na patelni i przełóż do miski.
  4. Następnie boczek podsmaż na patelni, aż się zarumieni. Przełóż do miski z cebulą i wymieszaj.
  5.  Wystygnięte ziemniaki obierz i pokrój w talarki o grubości około 0,5 cm.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200 st.C.
  7. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, następnie na dnie ułóż 1/3 ziemniaków.
  8. Na ziemniaki wyłóż 1/2 farszu z cebuli i boczku i koleje 1/3 ziemniaków - tę czynność powtórz jeszcze raz, powinna Ci się zrobić łącznie pięć warstw.
  9. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach
  10. W małej misce wymieszaj śmietanę i jajka. Masą śmietanowo-jajeczną dopraw solą, pieprzem zwykłym i ziołowym, gałką muszkatołową oraz słodką papryką.
  11. Zapiekankę zalej masą śmietanowo-jajeczną, a wierzch posyp startym serem.
  12. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 30-40 minut, aż zapiekanka się zarumieni, a ziemniaki będą miękkie.
  Na dwie ostatnie minuty pieczenia możesz posypać wierzch ziołami, w ten sposób uwolni się z nich aromat, który pobudzi wasz apetyt.