Pilaw – potrawka z kurczakiem
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 250 g ryżu
- 1 średnia cebula
- 60 g rodzynek
- 80 g orzechów nerkowca
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki przyprawy curry
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta chili
- ½ łyżeczki imbiru
- sól, pieprz
- olej lub oliwa do smażenia
Do podania:
- posiekana natka pietruszki
- liście kolendry
TO CI SIĘ PRZYDA
- sito
- miska
Porada szefa kuchni
Smak potrawy możemy wzbogacić dodając inne orientalne przyprawy: kumin (kmin rzymski), kardamon czy mielone ziarna kolendry. Aby uzyskać ciekawy, żółty kolor ryżu, do wody w której się gotuje dodaj szczyptę kurkumy.
Pilaw – potrawka z kurczakiem przepis
- W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli.
- Filety z kurczaka umyj, oczyść z błonek i osusz za pomocą ręcznika papierowego, a następnie pokrój w kostkę o grubości ok. 1,5 cm.
- Kurczaka przełóż do miski i przypraw kurkumą, curry, papryką słodką, chili i imbirem. Dokładnie wymieszaj, tak aby przyprawy równomiernie pokryły mięso.
- Ryż dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą, a następnie wsyp do gotującej wody. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż będzie odpowiednio miękki, ale nie rozgotowany.
- W tym czasie drobno posiekaj cebulę, a następnie zeszklij na patelni, na rozgrzanym oleju (lub oliwie). Gotową przełóż do miski.
- Na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu) upraż na złoto orzechy nerkowca.
- Po ugotowaniu, ryż przełóż na sitko i odsącz z nadmiaru wody.
- Na dużej patelni rozgrzej olej, przełóż kurczaka w przyprawach i usmaż na rumiano.
- Na patelnię z kurczakiem przełóż cebulę, rodzynki, orzechy i ryż. Wymieszaj i smaż jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.