Bułeczki cynamonowe
- 500 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 100 g masła
- 40 g cukru
- szczypta soli
Nadzienie:
- 100 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
- 80 g brązowego cukru
- 3 łyżki mielonego cynamonu
- 1 surowe jajko
- łyżka mleka
TO CI SIĘ PRZYDA
- czysta ściereczka
- mikser
- pędzelek
- papier do pieczenia
Porada szefa kuchni
Bułeczki można posypać przed pieczeniem cukrem perlistym co, a do nadzienia dodać łyżeczkę mielonego kardamonu, aby wzbogacić ich aromat.
Bułeczki cynamonowe przepis
- Masło rozpuść w rondelku, zostaw do przestudzenia.
- Delikatnie podgrzej mleko.
- Drożdże pokrusz do dużej miski i dolej ciepłe mleko (nie gorące!), całość dokładnie wymieszaj.
- Do miski z drożdżami dodaj przesianą mąkę, rozpuszczone masło, cukier i szczyptę soli, a następnie wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
- Miskę przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 60 minut.
- Teraz przygotuj nadzienie: masło utrzyj z cukrem i cynamonem na jednolitą masę.
- Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Na stolnicy lub blacie podsypując mąką, rozwałkuj kawałki ciasta w kształcie prostokąta o wymiarach około 25 x 40 cm
- Na każdym prostokącie rozsmaruj połowę nadzienia, zostawiając margines ok. 2 cm, wzdłuż dłuższego boku.
- Jajko roztrzep z łyżką mleka i posmaruj nim pozostawiony margines ciasta.
- Zwiń ciasto w ciasne rolady, rozpoczynając od dłuższego boku, a kończąc na marginesie.
- Rolady pokrój na 3 cm plastry – bułeczki. Następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszcz bułeczki i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 220 st. C.
- Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz bułeczki przez około 15 minut, aż będą ładnie zarumienione.