Pieczone żeberka
- żeberka - 2 paski
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 1 łyżeczka masła
- sos sojowy
- ostra pasta z papryczek chili (np. Sambal Oelek)
- czosnek (kilka ząbków)
- świeży rozmaryn
- pomidory (różne odmiany)
TO CI SIĘ PRZYDA
- naczynie do zapiekania (lasagnera)
- sos Sambal Oelek
Porada szefa kuchni
W sklepach można spotkać różne rodzaje żeberek: trójkąty, ekstra lub cienkie. Ja zawsze kupuję żeberka ekstra, które są z kością, mają stosunkowo dużo mięsa i najlepiej sprawdzają się podczas pieczenia.
Pieczone żeberka przepis
- Żeberek nie krój na kawałki, lecz zostaw w całości.
- Włóż do naczynia, w którym będziesz je piekł (najlepiej do lasagnery, w której mięso pozostaje soczyste po upieczeniu).
- Czosnek wyciśnij przez praskę.
- Żeberka posmaruj sosem sojowym i sosem Sambal Oelek.
- Mięso natrzyj wyciśniętym czosnkiem i dodaj świeży rozmaryn.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C.
- Wstaw żeberka (pod przykryciem) do piekarnika i piecz przez ok 1,5 godziny. Jeśli chcesz, żeby mięso było bardziej podpieczone, pod koniec pieczenia ściągnij pokrywkę z naczynia.
- W międzyczasie przygotuj kasze pęczak (według przepisu na opakowaniu).
- Pomidory przekrój na pół, skrop oliwą i połóż na nich kilka plasterków czosnku, dodaj szczyptę soli oraz rozmarynu. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. 30 min. w temperaturze 150°C (pomidory możesz przygotować tuż po wyjęciu żeberek z pieca, mięso zdąży w tym czasie "odpocząć").
Czy kaszę można czymś zastąpić? Żeberka wyglądają super, ale mój chłopak nie lubi kaszy. Może zamiast kaszy dać ryż, brązowy na przykład?
Oczywiście! Dodatki można komponować dowolnie – ryż jak najbardziej będzie tu pasował. Polecamy również ziemniaki w mundurkach z dodatkiem masła.
Super, dzięki:)
Czym można zastąpić sambal oelek?
Mateusz Zubik – może to być inna pasta z pikantnych papryczek lub przygotowana samodzielnie (zblendowane papryczki z dodatkiem oliwy z oliwek).