Pierniczki na choinkę
- 500 g mąki tortowej
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 150 g miodu
- opakowanie przyprawy do piernika lub do grzańca
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody
- 2 żółtka
TO CI SIĘ PRZYDA
- gruba rurka do napojów
- jadalne koraliki
- kolorowe wstążki
- szpryca do lukru
Porada szefa kuchni
Dodając kakao pamiętaj, aby zmniejszyć temperaturę pod garnkiem. Zbyt wysoka może spowodować, że składniki się rozwarstwią.
Pierniczki na choinkę przepis
- Do garnka z grubym dnem wrzuć masło, cukier i miód. Ustaw palnik na małą temperaturę.
- Dodaj kakao, przyprawę do piernika i mieszaj do momentu połączenia się składników.
- Wyłącz palnik i cały czas mieszając dodawaj żółtka.
- Odstaw do ostygnięcia.
- Do masy dodaj mąkę i sodę. Całość dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj na grubość 5 mm.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C.
- Na blasze rozłóż pergamin.
- Wykrawaj dowolne kształty pierniczków za pomocą noża lub foremek. Jeśli mają wisieć na choince zrób dziurkę (za pomocą rurki do napojów).
- Wycięte pierniczki rozłóż na pergaminie i całość włóż do piekarnika na około 7 min.
- Pierniczki pozostaw do wystygnięcia, a następnie przełóż do szczelnie zamykanej puszki.
- Przed podaniem (lub przed powieszeniem na choince) udekoruj je według uznania i pozostaw na chwilę, aby lukier zdążył stwardnieć.