Łosoś w cieście francuskim
- 250 g świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 450 - 500 g łososia
- arkusz ciasta francuskiego 275 g
- oliwa lub olej do smażenia
- sól, pieprz
- 1 surowe jajko
Porada szefa kuchni
Do dania najlepiej użyć szpinaku baby. Posiada młode, niewielkie i delikatne liście. Podczas odsączania rozmrożonego szpinaku nie wyciskaj go całkowicie ponieważ straci wiele smaku. Najlepiej potrząsaj sitem aż nadmiar płynu przestanie wyciekać.
Łosoś w cieście francuskim przepis
- Szpinak dokładnie umyj i odsącz na sitku.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy lub oleju. Wrzuć czosnek i przez chwilę podsmażaj.
- Dodaj szpinak i smaż do momentu aż zwiędnie. Zdejmij z ognia i przełóż na sitko, aby go odsączyć.
- Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.
- Łososia umyj i wysusz ręcznikami papierowymi. Natrzyj solą i pieprzem.
- Ciasto francuskie przetnij na pół, na dwa prostokąty. Na jednym kawałku ciasta ułóż łososia, na wierzchu połóż szpinak.
- Przykryj drugą częścią ciasta. Zlep brzegi i dociskając uszczelnij ciasto ze wszystkich stron. Przy pomocy ostrego noża odetnij nadmiar ciasta wokół ryby, pozostawiając 2-3 centymetrowe obramowanie. Ciasto delikatnie natnij na wierzchu w kilku miejscach.
- Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Piecz przez 20-25 minut aż ciasto ładnie się zarumieni.
W sumie to jestem ciekawa tego przepisu bo nigdy nie jadłam ryby w cieście francuskim. Mam jednak pewną wątpliwość – Wasz szef kuchni pisze raz o świeżym, a raz o mrożonym szpinaku – wyjaśnicie jakiego użyć lepiej? :)
Łosoś w cieście francuskim? Hmmm – czemu nie? Nie wiem jak to smakuje ale w sumie może być całkiem niezłe. Ale czy smak czosnku nie gryzie się z rybą? Tu mam małe wątpliwości….
Łosoś w cieście francuskim? Niezła opcja w sumie ale tak się zastanawiam czy przypadkiem ryba z czosnkiem dobrze smakuje??
Czosnek po upieczeniu na przyjemny lekko słodki smak, a przy tym nie dominuje całego dania.
Szpinak typu baby to młode liście które są delikatniejsze w smaku więc jeśli chcemy, aby w potrawie był bardziej wyczuwalny jego smak, lepiej użyć mrożonego niesiekanego.
Potwierdzam – czosnek nie jest dominujący, ale za to świetnie komponuje się ze szpinakiem- to para wręcz idealna :)
To świetna informacja bo ja się tez obawiałam tego połączenia ale skoro jest ok to spróbuję :) Dziękuje za info i wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)