Włoski sernik z Mascarpone
- 200 g ciastek owsianych
- 100 g masła
- 500 g sera Mascarpone
- 250 g sera Ricotta
- 125 g sera Philadelphia
- 200 g cukru pudru
- 5 jajek
- 50 ml śmietany kremowej, 36%
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
TO CI SIĘ PRZYDA
- tortownica z odpinanym pierścieniem
Porada szefa kuchni
Jeśli chcesz, by sernik był delikatniejszy możesz go upiec w kąpieli wodnej. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a następnie załóż pierścień boczny. Całość zawiń szczelnie folią aluminiową z zewnątrz, od spodu i na rantach podstawy. W tak przygotowanej formie można upiec sernik w kąpieli wodnej. Podczas pieczenia finalnego, weź większą formę lub naczynie żaroodporne i nalej do niego wrzątku, a następnie włóż do niego blachę z sernikiem.
Włoski sernik z Mascarpone przepis
- Masło wyciągnij wcześniej z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową.
- Ciastka pokrusz w malakserze lub przy użyciu wałka (powinny mieć konsystencję piasku).
- W misce dokładnie wymieszaj ciastka z masłem.
- Tortownicę (o średnicy 26 cm) wyłóż otrzymaną masą ciasteczkową i dokładnie dociśnij palcami.
- Całość włóż do zamrażarki na 20 minut.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C.
- Do osobnej miski dodaj Mascarpone z cukrem pudrem i wymieszaj mikserem do momentu połączenia składników.
- Dodaj serki Philadelphia i Ricotta i ponownie zmiksuj.
- Wbijaj po jednym całym jajku (stale miksując).
- Dodaj śmietanę, mąkę, cukier wanilinowy i miksuj przez chwilę.
- Na wyjęty z zamrażalnika spód wylej masę serową i włóż do piekarnika na 60 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika, sernik sprawia wrażenie „trzęsącego”, dlatego wymaga kilku godzin chłodzenia, najlepiej upiec go dzień wcześniej.
Bardzo ciekawy pomysł na sernik. Ja osobiście próbowałam go kiedyś u koleżanki i smakował mi. Jest z nim trochę roboty, jak to z ciastem, ale czasem warto trochę popracować żeby później zebrać z tego owce. Myślę, że bardzo dobrze smakowałby z bardzo gęstym sokiem na przykład malinowym czy wiśniowym.
uwielbiam serniki! Nigdy nie jadłam z serkiem mascarpone i jestem bardzo ciekawa jak smakuje, Przepis nie wydaje się być trudny a uwaga Grażyny o zastosowaniu polewy brzmi bardzo ciekawie. Można ewentualnie spróbować jeszcze z konfiturą, oczywiście domową.
Zgodzę się z waszymi uwagami. Z opcji jakie mogę zaproponować polecam jeszcze polewy z białej, ciemnej czekolady lub pomieszane jedna z drugą. Przy tej ostatniej opcji można puścić wodze fantazji i stworzyć wzór Zebry lub szachownicy.
Sernik z mascarpone jest bardzo dobry, naprawdę smaczna rzecz. Serek daje fajny smaczek, jest lekki, a wspomniane już polewy i soki nadają mu mega pysznego smaku! Świetny przepis :)