Tymbaliki rybne
- 1 l bulionu warzywnego (ugotowany z marchwi, pietruszki, pora i selera z ulubionymi przyprawami)
- żelatyna spożywcza
- sos rybny
- 1 filet z dorsza (najlepiej polędwiczki)
- 250 g surowych krewetek
- 2 łodygi selera naciowego
- natka pietruszki lub świeża kolendra
- 1 jabłko (kwaśne)
- owoce cytrusowe np. pomarańcza, grapefruit
TO CI SIĘ PRZYDA
- plastikowe lub szklane kubeczki o dowolnym kształcie, w których będzie zastygać galareta
Porada szefa kuchni
Możesz użyć bulionu przygotowanego na głowach ryb, wówczas będzie miał swoją naturalną żelatynę.
Tymbaliki rybne przepis
- Ugotuj bulion, dopraw go solą, pieprzem i sosem rybnym. Następnie dokładnie go odcedź.
- Marchewkę z bulionu pokrój w plastry i przełóż do miseczki.
- Do czystego bulionu dodaj rozpuszczoną żelatynę, przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.
- Gotowy bulion odstaw żeby przestygł.
- Rybę ugotuj na parze lub lekko podsmaż.
- Krewetki lekko podsmaż.
- Z cytrusów ściągnij błonki.
- Seler, jabłko (bez skórki) i cytrusy pokrój w kostkę.
- W przygotowanych szklanych kubeczkach ułóż seler, marchewkę, rybę, krewetki, owoce i świeżą natkę pietruszki lub kolendry (kolendra nada tymbalikom egzotyczny posmak).
- Całość zalej ostudzonym bulionem z żelatyną i odstaw do lodówki (najlepiej na całą noc).
- Galaretę podawaj z chrzanem lub octem balsamicznym.
Bardzo ciekawy przepis! mam nadzieję, że tak samo dobrze smakuje jak i wygląda :) Danie wydaje się byc lekkie ale przy tym smaczne, fajnie że w skład wchodzą krewetki bardzo lubię ich smak :) Może poradzicie jakie wybrać, żeby były najlepsze?
W przypadku krewetek należy sugerować się ich rozmiarem, który określa się liczbą zawartych w pół kilogramie. Krewetek królewskich mieści się 15-18 sztuk, dużych 25-30 sztuk, a średnich 40-50 sztuk. Do dania jak tymbaliki idealnie sprawdzą się średnie i koktajlowe ponieważ wypełnią przestrzeń jednocześnie nie zdominują całości. Większe odmiany natomiast, świetnie smakują z makaronami, w zupach, i potrawkach orientalnych.
Tymbaliki to bardzo ciekawy zamiennik dla tradycyjnych galaretek z łapek czy nóżek. Fajny, trochę orientalny smak to fajne urozmaicenie codziennej kuchni.