Barszcz czerwony w nowej odsłonie
- 5 szt. czerwonych buraków
- 1 jabłko
- sok i skórka z 1 pomarańczy
- kawałek świeżego imbiru
- wywar warzywny
- sól, pieprz do smaku
- jogurt naturalny
- świeża mięta
Porada szefa kuchni
Aby krem z pieczonych buraków był jeszcze bardziej intensywny, przygotuj go dzień przed podaniem i odstaw w chłodne miejsce na całą noc.
Barszcz czerwony w nowej odsłonie przepis
- Rozgrzej piekarnik do 190°C.
- Buraki umyj (nie obieraj!) i każdy z osobna zawiń w folię aluminiową. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 1h (jeżeli ostrze noża wchodzi w buraka lekko, oznacza to, że burak jest dobrze upieczony).
- Po upieczeniu i ostudzeniu, buraki obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Tak przygotowane buraki dodaj do garnka z wywarem warzywnym. Do garnka dodaj jabłko ze skórką - pokrojone na ćwiartki (pamiętaj o usunięciu gniazd nasiennych), sok z pomarańczy i startą skórkę z pomarańczy.
- Całość delikatnie wymieszaj, a następnie dodaj drobno pokrojony imbir (nie za dużo, ponieważ imbir nada bardzo ostry smak zupie).
- Wszystko razem gotuj, aż warzywa zmiękną i połączą się. Całość zblenduj dokładnie na krem, dopraw solą i pieprzem, odrobiną soku z cytryny .
- Krem przelej do talerzy, dodaj łyżkę jogurtu naturalnego i posyp skórką z pomarańczy lub świeżą miętą.
Bardzo podoba mi się porada waszego szefa kuchni – podobnie robi moja mama i sprawdza się to wyśmienicie. Ciekawa sugestia z imbirem, z chęcią wypróbuję. Uważam natomiast, że mięta jest niewykorzystana w naszej kuchni, a wręcz zapomniana, a nadaje daniom tego powiewu świeżości i lekkości, który przydaje się szczególnie w upalne dni :)
Zgodzę się z tobą Eryku! Mięta świetnie się sprawdza również w daniach makaronowych np: tagliatelle z miętą, bobem, kurczakiem i śmietanką fantastycznie nie tylko orzeźwia, ale i smakuje.
Ja też polecam dodawać mięte do na przykład kompotów robionych w domu albo innych napojów. Wbrew pozorom, dania, też są z nią świetne tylko trzeba umieć ją wkomponować. Mięta i bób – ciekawe połączenie – muszę spróbować :)
Zachęcam do spróbowania :)
Dziś przygotowałam ten barszczyk zmiętą i naprawdę smakuje wyśmienicie. Ten dodatek nadaje mu lekkości i takiej ciekawej nuty. Do tej pory miętę dawałam tylko do kompotów ale od teraz to się zmieni. Mam nadzieję, że zaproponujecie jeszcze jakieś przepisy z tym zielem :)
Specjalnie dla Was łamiemy tradycyjne przepisy :)